Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie
Pieprznik jadalny, pieprznik gąska, kurza stopa i stągiewka jadalna – wiele nazw, ale każda z nich odnosi się do jednego, wyjątkowo smacznego grzyba. Mowa oczywiście o kurce, która pojawia się w lasach już w czerwcu, a grzybobranie można planować aż do października. Dania z kurek czarują smakiem, o ile zostaną umiejętnie przyrządzone. Jak długo smażyć kurki, aby były stały się popisowym dodatkiem do potraw? Trzymaj się kilku zasad, a zafundujesz sobie prawdziwą ucztę.
Pewne trudności w przyrządzeniu kurek wynikają z ich specyfiki i miejsca występowania. Pieprzniki jadalne najłatwiej jest znaleźć w lasach iglastych, w piaszczystych zakątkach. Z tego względu drobne zanieczyszczenia łatwo przedostają się pomiędzy blaszki kapelusza, a ich usunięcie bywa wyzwaniem.
Zapoznaj się z naszym poradnikiem na temat tego, jak szybko oczyścić kurki. Wspomnieć trzeba, że kurki z patelni nie lubią dużej ilości wody. Długie moczenie sprawia, że stają się gąbczaste i zwyczajnie niesmaczne. Stoi to w opozycji do tego, że podczas degustacji oczekujemy chrupkiej i jędrnej konsystencji grzybów.
Niektórzy szefowie kuchni decydują się na smażenie kurek na suchej patelni. Mimo to zdecydowanie najbardziej popularnym rozwiązaniem jest przyrządzanie grzybów na maśle — świetnie sprawdza się klarowane. Możesz również zdecydować się na połączenie masła oraz oleju roślinnego. W takim wariancie do przygotowania kurek z patelni użyj czubatej łyżki masła z trzema łyżkami oleju.
Zobacz: Zbierają kanie wielkości talerzy, potykają się o borowiki. Tu znajdziecie najwięcej grzybów
Gdy grzyby są już oczyszczone, czas przejść do właściwej obróbki. Istnieje kilka zasad, dzięki którym unikniesz goryczki w grzybach i zyskasz chrupiący, pełen aromatu przysmak. O czym trzeba pamiętać? Jak długo smażyć kurki i kiedy je przyprawiać? Każdy etap ma znaczenie.
- Zadbaj o to, aby smażone grzyby były podobnej wielkości. Jeśli trafią ci się duże egzemplarze (średnica kapelusza pieprznika jadalnego może osiągać nawet osiem centymetrów), przekrój je na pół.
- Kurki smaż na rozgrzanej patelni partiami — unikaj wrzucania na patelnię dużej porcji jednorazowo. W takiej sytuacji grzyby nie usmażą się równomiernie.
- Smak pieprznika jadalnego znakomicie podkręca pokrojona w drobną kostkę cebula lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy solić smażone kurki? Zarówno sól, jak i pieprz dodawaj pod koniec smażenia. Posypanie ich solą na samym początku sprawia, że puszczają wodę na potęgę, a późniejsza konsystencja grzybów pozostawia wiele do życzenia.
- Pod koniec smażenia możesz dodać również świeży koperek albo szałwię. Kapitalnie komponują się z charakterem leśnych grzybów. Zamiast szałwii, użyć możesz natki pietruszki.
- Ile smażyć kurki? Nie należy trzymać ich na patelni zbyt długo. Czas smażenia wynosi od 5 do 10 minut.
Grzyby cenione są nie tylko za wyśmienity smak, ale także niemalże nieograniczone możliwości podania. Smażone kurki świetnie sprawdzają w roli przystawki albo dodatku do dania głównego. Znakomicie komponują się zwłaszcza z dziczyzną, tworząc bardzo wykwintne połączenia. W bardziej codziennym wydaniu pasują do drobiu i wieprzowiny.
Z pieprznikami możesz zacząć dzień i dodać je do śniadaniowej jajecznicy albo omletu. Urozmaicą dania makaronowe, risotto albo potrawy z kaszą. Z apetytem wykorzystasz kurki smażone jako farsz do naleśników albo pierogów. Nie można zapomnieć o przepysznym sosie kurkowym, który wydaje się królem grzybowych posiłków.
Zobacz więcej praktycznych porad. Obserwuj nas w Google News.
Polecamy:
Przestań masakrować grzyby. Tylko marnujesz swój czas!
Sezon na kurki rozpoczęty. 8 najlepszych przepisów na dania z kurkami