Reklama

Gruszki w syropie na zimę: Sprawdzony przepis

Słodkie i soczyste gruszki to wyjątkowy smak końca lata! Niestety, niezbyt dobrze znoszą długie przechowywanie, więc trudno jest zachować ich świeżość. Wielbicielom tych smacznych owoców na ratunek przychodzą przepisy na domowe przetwory. Zrobienie gruszek w syropie na zimę to jeden z najlepszych sposobów na ich zakonserwowanie i poprawienie sobie humoru podczas jesiennej i zimowej chandry.

Jak zrobić gruszki w syropie?

Nie będziemy obiecywać gruszek na wierzbie, ale możemy zagwarantować, że ze zrobieniem gruszek w syropie do słoika poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz, dla którego samodzielne przygotowanie domowych przetworów to nowość.

Jakie gruszki nadają się najlepiej? Staraj się wybierać jeszcze niezbyt dojrzałe, trochę twarde owoce o zwartej konsystencji. Dzięki obróbce i słodkiej zalewie zmiękną, ale nie rozpadną się.

Do przygotowania przetworów z 1 kg gruszek potrzeba 600 ml wody, 1 szklanki cukru (może być trzcinowy), 2 łyżek cukru waniliowego i soku wyciśniętego z jednej dużej cytryny.

Reklama

Sposób przygotowania: Gruszki umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Włóż je do wyparzonych i suchych słoików. Owoce powinny wypełnić ¾ objętości naczynia. W dużym garnku zagotuj wodę wraz z sokiem z cytryny i dwoma rodzajami cukru. Gdy syrop będzie gęsty i gorący, wlej do go słoików z gruszkami. Zakręć szczelnie i pasteryzuj przez 15 minut. Prościej być nie może!

Jak przechowywać gruszki w syropie? Znajdź dla nich chłodne i suche miejsce, najlepiej z ograniczonym dostępem promieni słonecznych. Piwnica, spiżarka lub szafki kuchenne oddalone od pieca i kuchenki będą w sam raz.

Dodatki do gruszek w syropie

Przedstawiliśmy przepis podstawowy na ten słodki specjał, ale warto wiedzieć, że jego smak można urozmaicić na wiele pysznych sposobów. Zamiast cukru waniliowego, użyć można ziaren wydobytych z laski wanilii. Do słoików z gruszkami warto wrzucić kilka goździków. Cynamon i gałka muszkatołowa też pierwszorzędnie podkręcają smak gruszek. Ciekawym rozwiązaniem jest włożenie do słoików kilku cienkich plasterków pomarańczy i cytryny.

Do czego wykorzystać gruszki w syropie?

Świat wybornych deserów stoi przed tobą otworem. Gruszki wyjęte z syropu doskonale pasują do ciast, tart, gofrów, a także kremowych i lodowych deserów. Możesz nimi wzbogacić poranną owsiankę lub omlet przyrządzany na słodko. Co ciekawe, pasują także do wytrawnych dań, zwłaszcza wykwintnych pieczonych mięs, np. kaczki, indyka i schabu.

Właściwości gruszek

Jak w przypadku większości owoców, największą wartość odżywczą gruszki wykazują na surowo. Nie da się jednak ukryć, że w każdej postaci są wartościowym uzupełnieniem menu. W medycynie ludowej przyrządzano gruszkowe napary, które przynosiły ulgę podczas przeziębień. Radziły sobie nawet z uciążliwym kaszlem. Obecnie wiadomo, że poza wzmacnianiem odporności (co w sezonie zimowym przyda nam się szczególnie), gruszki są dobrym źródłem jodu, który działa zbawiennie na tarczycę. Zawierają także bor, który chroni przed osteoporozą i zapewnia jasność umysłu. Spożywanie gruszek może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu oraz nadciśnienia. Nie zapominaj o nich podczas wizyty w warzywniaku. 

Polecamy:

Marynowane śliwki na ostro: Idealne do mięs

Morele - moc witamin i mikroelementów w kuchni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama