Reklama

Gorąca czekolada: Czy warto ją pić? Jak przyrządzić? Prosty przepis

Zima potrafi nas zaskakiwać: z jednej strony może być sroga, ale częściej obfituje w pluchę, co sprzyja natychmiastowemu wychłodzeniu. Dlatego często - a szczególnie kiedy chcemy się rozgrzać - sięgamy po gorącą czekoladę. Jednak ten rewelacyjny napój budzi mieszane uczucia. Jednak warto rozwiać wszelkie wątpliwości i przekonać się, czy gorącą czekoladę warto pić.

Czym jest gorąca czekolada?

Gorąca czekolada, znana też jako czekolada pitna, to napój, który powstaje w wyniku połączenia śmietanki, mleka oraz czekolady. Jednak obecnie spotyka się wiele wersji, które różnią się składnikami. Niektóre receptury zakładają pominięcie śmietanki, a inne zaś wykorzystują czekoladę mleczną. Wszystkie zmiany, niestety, wpływają na walory gorącej czekolady. Ingerencja może powodować, że napój będzie bardziej kaloryczny albo nie miał swoich wyjątkowych właściwości

Choć tradycyjnie powinno się wykorzystywać czekoladę gorzką i ją rozpuszczać, to częściej można nabyć gotowe i sproszkowane mieszanki, które wystarczy rozpuścić w gorącym mleku. One tez zawierają różne dodatki smakowe, które rozpieszczają kubki smakowe, ale też mogą zawierać cukier, którego nadmiar - jak wiadomo - jest szkodliwy dla zdrowia. Ale jakie korzyści płyną z wypicia tradycyjnej, gorącej czekolady?

Reklama

Właściwości gorzkiej czekolady

Wśród wszystkich czekolad, to właśnie gorzka charakteryzuje się ogromnym zdrowotnym potencjałem. Jeśli chcemy przygotować gorący napój, to właśnie ten surowiec powinien być wykorzystany. A co nam gorzka czekolada oferuje?

Gorzka czekolada to ogromne pokłady magnezu, potasu i żelaza! Taka mieszanka z całą pewnością przysłuży się nie tylko sercu, ale także układowi nerwowemu. Poza tym kostka lub dwie czekolady gorzkiej wpływają na pamięć i koncentrację, co jest także zasługą pirazyny - substancji pobudzającej mózg!

W tabliczce gorzkiej czekolady znajdują się również flawonoidy, które zaliczane są do antyoksydantów. One mogą opóźniać procesy starzenia się komórek organizmu, zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, czy pomagać pozbyć się toksyn. Flawonoidy rewelacyjnie działają również na kondycję układu krążenia: redukują ilość złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i w konsekwencji zawałów. Oprócz flawonoidów, w gorzkiej czekoladzie można znaleźć polifenole, które wzmacniają serce i stabilizują ciśnienie tętnicze krwi. 

Na koniec warto wspomnieć, że czekolada gorzka to źródło teobrominy. Ona z kolei pomaga pobudzić nerki do wytężonej pracy, co przekłada się na sprawniejsze oczyszczanie organizmu!

Jak wiadomo, czekolada ma także drugą stronę medalu - jest bardzo kaloryczna, dlatego trzeba zjadać ją z rozwagą! Warto podkreślić, że wśród wszystkich czekolad, tylko ta, która ma najwięcej kakao, czyli gorzka, wykazuje się korzystnym dla zdrowia działaniem.

Jak przygotować gorącą czekoladę?

Przygotowanie gorącej czekolady jest łatwe i poradzi sobie z nią nawet osoba, która ze sztuką kulinarną jest trochę na bakier. Wcześniej trzeba przygotować wyłącznie trzy składniki:

- 500 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.)
- 100 g (tabliczkę) gorzkiej czekolady.


Jak zrobić gorącą czekoladę? Wystarczy mleko i śmietankę dobrze podgrzać w rondelku, ale nie zagotować. Następnie, nie ściągając z kuchenki naczynia, dodawać partiami pokruszoną lub posiekaną czekoladę, mieszając ciągle trzepaczką. Kiedy czekolada dokładnie rozpuści się w mleku śmietaną, to znak, że napój jest gotowy. Teraz nic nie stoi na przeszkodzie, aby raczyć się pysznym, energetycznym smakołykiem, który rozgrzeje nas w chłodne dni.

Polecamy także:

5 przepisów, które koniecznie musisz wypróbować w 2022 roku

Jak będzie smakował 2022 rok? Zapowiedź kulinarnych trendów

Sprawdź, jak leczyć kaca domowymi sposobami i zapomnij o bólu głowy!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama