Reklama

Genialne triki kuchenne dotyczące warzyw i owoców

Warzywa i owoce powinny być głównym elementem naszej codziennej diety. Znajdziemy w nich nie tylko mnóstwo witamin i minerałów, ale też naturalne antyoksydanty, które rewelacyjnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Co zrobić, by owoce i warzywa jak najdłużej były pyszne i świeże? Jak z łatwością je obierać i kroić? I co zrobić, by gotowane warzywa nie traciły koloru i smaku?

Niezawodne patenty na świeże owoce i warzywa

Niektóre owoce i warzywa są podatne na szybkie psucie się. Na szczęście z łatwością możemy spowolnić ten proces. Dojrzewanie bananów zahamujemy, jeśli ich końcówki szczelnie owiniemy folią spożywczą lub aluminiową. Z kolei awokado najlepiej owinąć papierem, a następnie włożyć do foliowego woreczka i lodówki. Soczyste i delikatne owoce (np. maliny, truskawki, brzoskwinie) warto przechowywać na papierowym ręczniku, który wchłania wilgoć i opóźnia procesy psucia się.

W lodówce nie powinno się za to przechowywać niektórych warzyw, przede wszystkim pomidorów, ale też ogórków, ziemniaków czy bakłażanów. Lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie ich w papierowych torbach w chłodniejszym pomieszczeniu. Pozostałe warzywa najlepiej przechowywać w lodówce, pamiętając, że niektóre z nich bardzo lubią wilgoć. Łodygi brokułów, kalafiora czy szparagi powinno się trzymać w szklance z wodą. Dzięki temu będą o wiele dłużej świeże.

Genialny sposób na gotowane warzywa

Gotowanie warzyw wbrew pozorom nie jest najprostszym zadaniem. Zamiast apetycznego posiłku możemy otrzymać pozbawione smaku i aromatu danie. Tymczasem gotowane warzywa powinny być jędrne, sprężyste, a przede wszystkim muszą zachować swoją barwę. Aby tego dokonać, warzywa należy wrzucić do już gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżeczki sody oczyszczonej. Nie wolno też zbyt długo gotować warzyw (wystarczy, by stały się lekko bardziej miękkie niż te surowe) - stają się nieapetyczne, a w dodatku zwiększa się ich indeks glikemiczny, co jest szczególnie groźne dla cukrzyków.

Jak przywrócić świeżość warzywom?

Warto wiedzieć, że nieświeże i wysuszone warzywa, które straciły sprężystość, możemy jeszcze "reanimować". Ziemniaki, pietruszkę czy marchewkę wystarczy zanurzyć w garnku z zimną wodą z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej. Po kilkunastu minutach będą miały znacznie lepszą jakość.

W podobny sposób możemy postąpić ze zwiędłą sałatą czy ziołami. W tym przypadku oprócz mąki ziemniaczanej do wody dodajemy jeszcze kilka-kilkanaście kostek lodu.

Jak z łatwością obierać i kroić owoce?

O ile obieranie bananów czy jabłek nie stanowi większego problemu, to często zastanawiamy się, jak w prosty sposób pozbyć się skórki bardziej egzotycznych owoców. Mango i kiwi z łatwością przygotujemy do spożycia za pomocą szklanki lub kieliszka. Owoce wystarczy przekroić na pół, a następnie oddzielić skórkę od miąższu za pomocą szklanki (w przypadku kiwi lepiej sprawdzi się np. kieliszek do wódki). W przypadku dojrzałych cytrusów (np. pomarańczy czy grejpfrutów) czy arbuza wystarczy sprawne posługiwanie się nożem (po przekrojeniu owocu na pół, miąższ kroimy w szachownicę, a następnie z łatwością wydostajemy zawartość). Wnętrze arbuza po przekrojeniu możemy też wydostać za pomocą łyżki do lodów - przygotujemy w ten sposób zdrowy i efektowny deser dla gości.

Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów?

Czosnek i cebula to aromatyczne i zdrowe składniki wielu dań. Niestety zostawiają nieprzyjemną woń zarówno na kuchennych akcesoriach, jak i na naszych dłoniach. Aby się jej pozbyć, deskę do krojenia wystarczy skropić sokiem z cytryny lub posypać i przetrzeć sodą oczyszczoną. W przypadku dłoni najlepiej sprawdzi się ich oczyszczenie za pomocą kwasku cytrynowego lub odrobiny mielonej kawy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama