Dodaj do ziemniaków, a żołądek ci podziękuje. Na dobre zapomnisz o soli
Z gotowaniem ziemniaków większość kucharzy jest za pan brat. Podczas tej czynności skupiamy się przede wszystkim na czasie obróbki, aby nie rozgotować smacznych bulw – cała reszta wydaje się prosta. Za oczywisty dodatek, którego nie może zabraknąć w garnku, wielu z nas uznaje sól. Warto jednak skusić się na kulinarne eksperymenty, by ograniczyć jej udział w diecie, a jednocześnie przyrządzić jeszcze smaczniejsze potrawy. Co dodać do gotowania ziemniaków zamiast soli? Opcji nie brakuje!
Solniczka obecna jest w większości kuchni i jadalni. Nic dziwnego - przyzwyczailiśmy się do tego, że zaledwie odrobina soli może diametralnie zmienić smak dań, zwłaszcza tych mdłych i nijakich. Niestety, jej nadmiar w codziennym jadłospisie jest szkodliwy, a minimalizowanie udziału soli w posiłkach bywa poważnym wyzwaniem. Znajduje się w składzie wielu produktów, które dodajemy do jedzenia, często nie zdając sobie sprawy z jej dokładniej ilości. Tymczasem nadmiar soli może doprowadzać do:
- zatrzymywania wody w organizmie i zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej;
- wzdęć;
- problemów ze snem;
- obrzęków na twarzy, dłoniach i stopach;
- nadwagi i otyłości;
- nadciśnienia tętniczego;
- zwiększenia ryzyka chorób serca i nowotworu żołądka.
Ile soli można jeść na co dzień? Światowa Organizacji Zdrowia (WHO) określiła, że bezpieczna porcja nie powinna przekraczać 5 gramów w ciągu całego dnia. To mniej więcej równowartość małej łyżeczki.
Sprawdź: Tego nie jedz w ciągu zimy. Uchronisz się przed wałeczkami i boczkami
Wydaje się, że to mało, więc boisz się, że twoje potrawy będą niesmaczne? Podpowiadamy, czym zastąpić sól podczas gotowania ziemniaków. Jesteśmy przekonani, że smaczne dodatki masz w swoim arsenale przypraw, lecz nie kojarzyłeś ich do tej pory z tą czynnością. To świetna okazja do poszerzenia kulinarnych horyzontów, zadbania o zdrowie i wprowadzenia korzystnych nawyków żywieniowych. Przekonaj się, że ziemniakom gotowanym bez soli niczego nie brakuje.
Nie musisz szukać smacznych dodatków do ziemniaków w zakamarkach egzotycznych kuchni. Wiele z nich z pewnością dobrze znacz, choć zapewne w nieco innym wydaniu i zastosowaniu. Czym zastąpić sól?
- Nie miej oporów przed dodaniem czarnego pieprzu ziarnistego do gotujących się ziemniaków. Nie zabraknie im wyrazu.
- Znakomicie sprawdzi się także znany duet w postaci ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Nieco zaskakującym, ale smacznym akcentem jest kozieradka. Charakteryzuje się intensywnym, odrobinę gorzkim posmakiem. Nie musisz się jednak go obawiać. Wielu smakoszom efekt jej stosowania przypomina popularny lubczyk.
Do garnka, w którym gotujesz ziemniaki, dorzuć pokrojone w grube plastry marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler. W ramach urozmaicenia wypróbuj także dodatek papryki. W ten sposób uzyskasz aromatyczny bulion, który nada gotowanym ziemniakom ciekawszego smaku. Potrzeba znalezienia alternatywy dla soli otworzy przed tobą wyjątkowo smaczne możliwości kulinarne.
Zobacz też: Wprowadź te 5 nawyków, żeby być zdrowym cały rok
Warto pamiętać, że o smak ugotowanych ziemniaków możesz zadbać już po wyłożeniu ich na talerze - tuż przed degustacją. Niektórym do szczęścia wystarczy tylko odrobina masła, rozpływającego się na gorących kartoflach. Jednak do podkreślenia ich walorów smakowych nadają się także: koperek, natka pietruszki oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu.
Polecamy:
Nie wyrzucaj łupin z cebuli i czosnku. Zrobisz z nich przyprawę