Reklama

Dodaj do pierogów z mięsem. Farsz będzie idealny

Pierogi z mięsem to pomysł na pyszne, sycące i dość proste w wykonaniu danie dla całej rodziny. Wybór odpowiedniego mięsa do przygotowania farszu jest bardzo istotny. Sprawdź, jakie mięso do pierogów sprawdzi się najlepiej.

Jakie mięso na farsz do pierogów?

Decydując się na zrobienie pierogów z mięsem, możemy wybrać różne rodzaje mięsa, które wpłyną na smak i konsystencję naszego dania. Pierogi mogą być przygotowywane z:

  • mięsa wołowego
  • mięsa drobiowego
  • mięsa wieprzowego

Oprócz tego przygotowując farsz do pierogów, możemy użyć obu rodzajów mięsa: gotowanego i surowego. W przypadku gotowanego, danie będzie bardziej aromatyczne. Natomiast decydując się na pierogi z surowym mięsem, co prawda przyrządzimy je szybciej, ale będziemy je dłużej później gotować.

Reklama

Czytaj równieżPrzepis na pierogi pieczone w piekarniku

Jak zrobić dobry farsz do pierogów z mięsem?

Podczas przygotowywania pierogów, bardzo ważne jest odpowiednie przyprawienie mięsa, używanego do farszu. Można do tego użyć nie tylko soli i pieprzu, ale także majeranku, kolendry oraz gałki muszkatołowej. Oprócz tego warto do niego dodać podsmażaną cebulkę, która podkreśli aromat dania.

Niektórzy wykorzystują również kaszę jęczmienną lub ryż, dodając je do farszu, aby się nie rozpadał. Jeśli mięso zdaje się być suche, można do niego dodać warzywa np. marchew albo podroby np. wątróbkę.

Jakie mięso wieprzowe do pierogów?

Mięso wieprzowe coraz rzadziej polecane jest do farszu na pierogi, ponieważ jest tłuste i ciężkie, a w dodatku bardzo się przesusza podczas obróbki termicznej.

Jednak, jeśli decydujemy się na ten rodzaj mięsa, to warto wykorzystywać tylko chude fragmenty mięsa. Oprócz tego należy dodać trochę podrobów, które poprawią smak farszu.

Sprawdź też: Sposoby na pierogi. Jak je mrozić, żeby się nie sklejały?

Mięso mielone do pierogów

Używając mięsa mielonego do pierogów, musimy odpowiednio przygotować farsz. Oto co należy zrobić krok po kroku:

  1. Obieramy i siekamy drobno cebulę.
  2. Smażymy ją na małej ilości oleju, a kiedy zrobi się złota, zdejmujemy ją z patelni i przekładamy do osobnego naczynia.
  3. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone. Po usmażeniu zdejmujemy je z ognia i czekamy aż się lekko ostudzi.
  4. Następnie doprawiamy je i wbijamy jedno jajko.
  5. Całość blendujemy na gładką masę.
  6. Dodajemy usmażoną cebulkę i mieszamy wszystko, tworząc jednolity farsz. 

Czytaj również:

12 wegańskich dań wigilijnych. Święta mogą być bez karpia

Okładają go krążkami cebuli. Czy warto podjąć ten trud?

Kwaszona czy kiszona: Którą kapustę wybrać? 


INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama