Reklama

Dodaj do faworków tajemny składnik. Będą puszyste i chrupiące

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. To jedno z najważniejszych świąt w kalendarzu każdego łasucha. Podczas hucznego zakończenia karnawału na stole nie może zabraknąć faworków, które wielu z nas zajada tylko jeden raz w roku. Zastanawiasz się, jak nie dopuścić do żadnej wpadki i bezbłędnie zrobić chrust? Sprawdzony przepis i nasze wskazówki pozwolą ci na zorganizowanie fantastycznej uczty. Pozwól sobie na małą odmianę i przygotuj faworki z piwem.

Dlaczego trzeba "bić" ciasto? Przepis na miękkie i puszyste faworki

Aż chciałoby się zmodyfikować znane powiedzenie i ogłosić, że kto jada faworki w ostatki, ten piękny i gładki. To deser, który jednoznacznie kojarzy się z karnawałem i wielu z nas jada chrust wyłącznie w tym okresie. Dlatego tak ważne staje się znalezienie dobrego przepisu na faworki, dzięki któremu specjał ten wyjdzie idealnie.

Tym, co odróżnia chrust od innych deserów, jest nie tylko wygląd, przypominający apetyczne wstążki. Ważnym etapem przygotowania faworków jest "bicie" ciasta. Nie potrzeba do tego specjalistycznego kija - wałek w zupełności wystarczy. Dlaczego faworki traktowane są tak brutalnie? Wszystko dla optymalnego napowietrzenia ciasta i uzyskania upragnionej konsystencji. Z  jednej strony chrust będzie chrupiący, a z drugiej przyjemnie puszysty.

Reklama

Staropolskie pączki i faworki. Tak robiono je w XIX wieku

Jak zrobić faworki na piwie? Instrukcja krok po kroku

Przepis na faworki z piwem pokochają wielbiciele słodkości, których samodzielne przyrządzenie jest proste i wymaga użycia tylko kilku podstawowych składników. Tym razem proponujemy jednak włączenie do receptury piwa. Chrust będzie znikać z patery w mgnieniu oka.

Lista składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5 szklanki jasnego piwa (najlepiej niepasteryzowanego),
  • 1 łyżka zimnego masła.

Sposób przygotowania faworków z piwem:

  1. Białka oddziel od żółtek. By nic się nie zmarnowało, z białek przygotuj domowe bezy. Też idealnie wkomponują się w nastrój tłustego czwartku.
  2. Żółtka ubij z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Powinny zrobić się jasne, puszyste i gęste.
  3. Przełóż do większego garnka i połącz je z przesianą mąką oraz masłem. Powoli wlewaj piwo i cały czas mieszaj łyżką.
  4. Masę przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut. Co jakiś czas energicznie uderz wałkiem, by wytworzyć pęcherzyki powietrza. W razie potrzeby podsypuj ciasto na faworki mąką, by nie przyklejało się do blatu.
  5. Powinieneś otrzymać elastyczne ciasto. Rozwałkuj je cienko i wytnij z niego kilkucentymetrowe prostokąty. W środku każdego z nich zrób nożem nacięcie i przełóż przez nie jeden z końców. Tak uzyskasz charakterystyczny kształt chrustu.
  6. Włącz kuchenkę, ustaw małą lub średnią moc i rozgrzej garnek z olejem do smażenia.
  7. Faworki smaż partiami w taki sposób, by się nie stykały. Odsącz na ręczniku papierowym i zajadaj ze smakiem. Możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.

Jeśli apetyt rośnie w miarę jedzenia, wypróbuj także przepis na delikatne faworki siostry Anastazji.

Smażenie faworków bez tajemnic

Dlaczego nie należy smażyć chrustu na dużej mocy palnika? Może to doprowadzić do spalenia się deseru. A jak długo smażyć faworki? Nie patrz na zegarek. Lepiej ocenić to w trakcie obróbki. Gdy faworki zarumienią się z jednej strony, przewróć je na drugą. Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej, gdy z obu stron staną się złociste.

Rada: Chcąc ocenić, że tłuszcz jest dobrze rozgrzany, wrzuć do niego odrobinę ciasta. Jeśli momentalnie wypłynie i zacznie "skwierczeć", możesz przystąpić do smażenia.

Polecamy:

10 ciast, które zawsze wychodzą! Poznaj proste, szybkie i sprawdzone przepisy

Dodaj do biszkoptu. Będzie delikatniejszy i jeszcze bardziej puszysty

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama