Reklama

Dlaczego panierka odchodzi od kotleta? Zrób ulubione danie bez wpadki

Soczyste mięso otoczone złocistą panierką to łakomy kąsek dla niejednego smakosza i idealna propozycja zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad. Chcesz podać gościom swoje popisowe danie, ale masz problem z przygotowaniem dobrej panierki do kotleta, która trzyma się mięsa? Przygotowanie uroczystego posiłku nie jest odpowiednią porą na eksperymenty. Lepiej skorzystaj ze sprawdzonych sposobów na panierkę do schabowych, która stanowi wyśmienite uzupełnienie potrawy.

  • Dobrej jakości mięso i smaczna panierka to podstawa kultowych schabowych.
  • Często zdarza się, że na twoim stole lądują kotlety z odpadającą panierką? Winne mogą być powszechne błędy kulinarne.
  • Wystarczy drobna zmiana nawyków lub receptury, by przyrządzić wyśmienitą ucztę.

Dlaczego panierka odchodzi od kotleta?

Co charakteryzuje idealną panierkę do kotleta schabowego? Powinna być chrupiąca, złocista i musi dobrze przylegać do mięsa. Odpadające od niego płaty podczas wykładania na talerze i w trakcie degustacji nie tylko nie wyglądają zachęcająco, ale obniżają też walory smakowe dania, nad którym pracowaliśmy w pocie czoła.

Reklama

Dlaczego panierka odkleja się od mięsa? Winowajcą jest wilgoć. Dlatego pierwszym krokiem podczas przygotowania obiadu powinno być dokładne osuszenie surowego mięsa przy użyciu ręcznika papierowego. Ważne jest również, by kotlety panierować tuż przed planowanym smażeniem. Zrobienie tego z wyprzedzeniem wcale nie ułatwi nam przygotowań, a zamiast tego zrujnuje efekty pracy w kuchni.

5 najczęstszych błędów, jakie popełniamy podczas duszenia mięsa

Smażenie dla początkujących

O niektórych zasadach kulinarnych warto przypominać sobie nawet wtedy, gdy w kuchni czujemy się pewnie i mamy na swoim koncie zorganizowanie wielu spektakularnych biesiad. Pewne sprawy wymagają szczególnego podkreślenia, gdy dopiero zaczynamy swoją kulinarną przygodę. Tak jest ze smażeniem kotletów schabowych.

Problemy z panierką często wynikają z błędów podczas smażenia. O czym trzeba pamiętać?

  • Panierowane mięso wrzucamy na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem (olejem albo smalcem). Niedociągnięcia w tej materii skutkują przypalaniem się potrawy i przywieraniem panierki do dna garnka.
  • Nie smaż mięsa dopiero co wyjętego z lodówki. Zadbaj o to, by spędziło w temperaturze pokojowej przynajmniej pół godziny przed uruchomieniem kuchenki.
  • Dociskanie mięsa do patelni podczas obróbki jest nawykiem, którego lepiej się wyzbyć. Nie przyspieszy niczego, a może negatywnie wpłynąć na stan panierki, która momentalnie zacznie się rozpadać.

Usuń zbędny składnik. Bez niego placki ziemniaczane zawsze będą chrupiące

Co zrobić, aby panierka trzymała się mięsa?

Martwienie się o efekt kulinarnych wysiłków odbiera całą przyjemność z przyrządzania posiłku. Zamiast głowić się nad stanem panierki, wykorzystaj prosty trik, dzięki któremu będzie idealnie przylegać do mięsa. Wystarczy, że do jajek, których używasz do panierowania, dodasz szczyptę soli i kilka kropel oleju. Zależy ci na puszystej panierce? Do przepisu włącz odrobinę sody oczyszczonej.

W czym panierować kotlety schabowe?

Największą popularnością cieszą się tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Choć niektórzy kucharze twierdzą, że nie ma potrzeby zmieniać sprawdzonych receptur, warto poznać inne warianty, dzięki którym zobaczymy popularną i lubianą potrawę w nowym wydaniu. Dobrze mieć też alternatywę, kiedy niespodziewanie okaże się, że w domowych zapasach zabrakło bułki tartej. W czym panierować kotlety?

  • Panierka panko to sposób na przyrządzenie klasycznych kotletów wieprzowych na azjatycką modłę. Choć też jest produkowana z chleba, przyjmuje formę cienkich płatków. Dzięki temu jest bardziej chrupiąca, a do tego w znacznie mniejszym stopniu nasiąka tłuszczem niż klasyczna panierka z bułki tartej.
  • Panierka z płatków kukurydzianych pięknie prezentuje się na mięsie i zapewnia naprawdę dużą chrupkość. Podczas jej przygotowania należy pokruszyć płatki kukurydziane, które wielu z nas jada tylko w porze śniadania. Czas na smaczne zamieszanie w kuchni!
  • Kotlet schabowy w płatkach migdałów to propozycja podania potrawy w bardziej wykwintnej wersji. Mięso najpierw otocz mąką, następnie jajkami wymieszanymi z ulubionymi przyprawami, a następnie zanurz kotlety w płatkach migdałowych. Do tego pomysłu będziesz wracać często.

Polecamy:

Był w spiżarni każdej babci. Niezastąpiony w kuchni, nie miał sobie równych także przy przeziębieniu

Przygotowywanie naleśników do krokietów. Oto patent Magdy Gessler

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama