Reklama

Dlaczego bigos wychodzi gorzki? Tych błędów nie popełniaj

Dlaczego bigos wychodzi gorzki? Okazuje się, że problem leży nie tylko w kapuście. Gorzki posmak mogą wywołać także inne dodatki. Sprawdź, jakich błędów unikać i co zrobić, aby uratować świąteczny bigos.

Dlaczego bigos wychodzi gorzki?

Bigos to tradycyjna potrawa, która często pojawia się na naszych stołach. Nawet najbardziej doświadczonemu kucharzowi może się czasem przydarzyć kulinarna katastrofa i bigos ma gorzki posmak, który sprawia, że danie nie jest już takie smaczne. Jakie są tego powody?

Bigos często wychodzi gorzki, kiedy dodajemy do niego surową kapustę, dlatego warto wcześniej ją wypłukać.

Dodatkowo bigos może też gorzknieć, kiedy wrzucamy do niego suszone grzyby bez wcześniejszego namoczenia. Oprócz tego gorzki posmak może również wywoływać ziele angielskie, jeśli nie jest używany w odpowiedniej ilości, dlatego umiar jest tu bardzo ważny.

Reklama

Jak pozbyć się goryczy bigosu?

Warto wiedzieć, w jaki sposób można sobie z tym problemem poradzić. Gorzki smak bigosu można łatwo zneutralizować, dodając np.:

  • cukier
  • miód
  • słodkie, suszone śliwki

Jest to skuteczna metoda, działająca zgodnie z zasadą kulinarną, że słodki smak zawsze niweluje gorzki.

Sprawdź również: Jak moczyć suszone grzyby? Tylko w ten sposób nie stracą aromatu

Jak pozbyć się goryczy z kiszonej kapusty?

Chcąc pozbyć się goryczy z kapusty kiszonej, musimy zdjąć pokrywę z pojemnika, w którym jest kapusta. Następnie naszą mieszaninę musimy przebić 10 razy drewnianym patyczkiem.

Sprawi to, że nadmiar gazu wydostanie się z niej, dzięki czemu gorzki smak zostanie wyeliminowany. Po tym zabiegu warto umieścić słoik w chłodnym i ciemnym miejscu. Możemy również od razu umieścić w pojemniku drewniany patyczek, który będzie wchłaniał gorycz.

Dodatkowo przed podaniem kapusty na stole zaleca się ją przewietrzyć, okresowo mieszając. Oprócz tego pomoże również płukanie zimną wodą, jednak trzeba pamiętać, że ta metoda może zniszczyć potrawę.

Polecamy również: Tak uratujesz wigilijny barszcz, gdy straci kolor

Jak uratować gorzki bigos?

Jeśli nasz bigos wyszedł gorzki i chcemy poprawić jego smak oraz usunąć ten posmak, to możemy zastosować kilka zabiegów. Najbardziej sprawdzone metody to:

  • osłodzenie bigosu miodem, rodzynkami lub suszonymi śliwkami
  • starcie do potrawy jednego jabłka
  • dolanie do bigosu czerwonego wina
  • zamrożenie potrawy


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: bigos tradycyjny | gorzki bigos
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama