Reklama

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

O tym, że nadmiar cukru w diecie szkodzi, nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać. Nie tylko może doprowadzić do nadwagi i otyłości, ale zagraża kondycji zębów i obniża naturalną odporność organizmu. Na szczęście wiele osób świadomie rezygnuje z cukru. Jednak nie każdy wie, że przygotowując domowe łakocie, również można go zastąpić w łatwy sposób. Alternatyw jest wiele: są mniej kaloryczne i można je śmiało wykorzystywać zarówno do ciast, jak i innych deserów czy dań.

Zaprzyjaźnij się z ksylitolem

Jeśli zależy nam, aby samodzielnie przygotowane wypieki były nie tylko smaczne, ale zdrowsze, warto sięgnąć po ksylitol. Substancja ta pozyskiwana jest z kory drzew liściastych, ale najczęściej wykorzystuje się brzozę (stąd inne nazwa: cukier brzozowy). Ksylitol może być pełnoprawnym zamiennikiem sacharozy: nie tylko jest słodki, ale na jego korzyść przemawia także fakt, że ma niski indeks glikemiczny (IG - 9), dlatego jest bezpieczny dla osób borykających się z cukrzycą. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że ksylitol dodany do ciasta drożdżowego sprawi, że nie wyrośnie. Choć ksylitol wydaje się bezpieczny, trzeba z nim uważać. W nadmiarze wywołuje efekt przeczyszczający.

Owoce

Jeśli planujemy upieczenie ciasta, warto zastanowić się nad użyciem do niego owoców, które mogą zastąpić sacharozę. Które z nich nadają się do wypieków? Przede wszystkim banany, które przed użyciem wystarczy zmiksować albo dokładnie rozdrobnić np. za pomocą widelca. Warto wiedzieć, że im większy stopień dojrzałości owoców, tym większa zawartość w nich fruktozy - naturalnego cukru. Ale nie tylko banany mogą być używane do przygotowywania ciast. Niektórzy polecają do wypieków kilka suszonych daktyli. Jak je wykorzystać? Najpierw warto je namoczyć w gorącej wodzie przez kilkanaście minut, a po odcedzeniu dokładnie zmiksować i dodać do ciasta.

Syrop klonowy

Jeśli chcemy nadać swoim potrawom wyjątkowego i oryginalnego smaku, warto użyć syrop klonowegy. W sklepach można spotkać kilka jego rodzajów: ciemniejszy świetnie sprawdza się do wypieków, natomiast jasny do naleśników. Syrop klonowy jest słodki, ale także trochę gorzki, co nie przeszkadza, aby był używany do przygotowania łakoci. Jak używać syropu klonowego? Jeśli w przepisie widnieje konieczność użycia szklanki białego cukru, można ją zastąpić 3/4 szklanki syropu klonowego. Jednak trzeba pamiętać, żeby zmienić proporcje innych "mokrych składników". Od każdej porcji cukru dodanego do ciasta trzeba odjąć ok. trzy łyżki dowolnego płynnego surowca.

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama