Reklama

Czarna porzeczka. Dlaczego warto ją jeść?

Czarna porzeczka może i jest popularnym owocem, który występuje w naszych sadach i działkach, ale jej kwaskowaty smak nie każdemu przypada do gustu, a szkoda! Okazuje się, że czarna porzeczka to rezerwuar witaminy C, która nie tylko pobudza naszą odporność, ale także uszczelnia naczynia krwionośne i sprawia, że łatwiej jest opanować ciśnienie tętnicze krwi. Warto włączyć ją do swojego menu, zwłaszcza wiedząc, że sezon na czarną porzeczkę jest bardzo krótki.

Porzeczkowe soki

Czarna porzeczka to doskonały składnik smacznych soków, które mogą być na zimę jak znalazł, kiedy tak trudno o inne, świeże owoce. Jak je przygotować? Wystarczy 1,5 kg umytych i oczyszczonych owoców, trzy szklanki wody oraz - opcjonalnie - cukier lub miód do smaku.

W garnku należy umieścić czarną porzeczkę i dwie szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, a później gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie całość przecedzić przez sito, a pozostałe w nim skórki i pestki zagotować powtórnie w szklance wody tak samo, jak w poprzednim przypadku. Po kolejnych 10 minutach, ponownie należy przecedzić pozostałe resztki, a płyny ze sobą połączyć. W ten sposób otrzymujemy zdrowy sok porzeczkowy, który można posłodzić i zapasteryzować.

 

Ciasto porzeczkowe


Lekkie, jogurtowe ciasto z czarną porzeczką to idealna propozycja słodkiego rarytasu, który idealnie nadaje się na upalne dni. Jego przygotowanie jest banalne. Potrzebujemy duże opakowanie jogurtu naturalnego (220ml), trzy szklanki mąki, szklankę cukru, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, tyle samo cukru wanilinowego, trzy jajka oraz 100ml oleju i oczywiście około dwóch szklanek czarnej porzeczki.

Jak przygotować ciasto? W jednej misce przesiać przez sito wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, a także dodać cukier biały i wanilinowy. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre, zmiksować dokładnie do ich całkowitego połączenia. W następnej kolejności połączyć zawartości obu misek i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki (warto zrobić to ręcznie). Kiedy masa ma jednolitą konsystencję, dodajemy do niej czarną porzeczkę.

Całość umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Dlaczego warto jeść czarną porzeczkę?

Czarna porzeczka powinna być zjadana na surowo, ponieważ wtedy zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia substancji. Oprócz witaminy C to także bogate źródło pektyn zaliczanych do błonnika pokarmowego, a jak wiadomo, to właśnie on pomaga utrzymać jelita w doskonałej kondycji: poprawia perystaltykę jelit, sprzyja usuwaniu złogów, a także pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Czarna porzeczka to także źródło flawonoidów, które zaliczane są do przeciwutleniaczy: pomagają usunąć toksyny z organizmu, mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, a także spowalniać procesy starzenia się komórek organizmu.

Jak wykorzystać liście czarnej porzeczki?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama