Reklama

Cukinia w słoikach. Jak ją zrobić?

Nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać, że domowe przetwory to najlepszy sposób na to, aby zamknąć smak lata na czas, kiedy świeżych owoców i warzyw nie ma na wyciągnięcie ręki. Chyba wszyscy przyzwyczailiśmy się do smaku chrupiących ogórków małosolnych czy konserwowych, ale prócz nich, wiele osób robi przetwory z cukinii! Warto je przygotować, ponieważ nie tylko zachwycają smakiem, ale także wartościami odżywczymi. Jak zrobić cukinię w słoikach? Przekonajmy się.

Reklama

Cukinia w słoikach. Dlaczego warto ją jeść?

Cukinia, zwana również kabaczkiem, kto wdzięczne warzywo, które smakuje nie tylko surowo, ale także jako dodatek do sosów czy zapiekanek. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby cukinia w słoikach zagościła w naszej kuchni. Dlaczego? Ponieważ warzywo to zapewnia solidną dawkę potasu (wspiera pracę serca i stabilizuje skoki ciśnienia), żelaza (zapobiega anemii i wzmacnia krew) oraz witaminy C (pobudza odporność i wspiera prawidłową budowę naczyń krwionośnych). Cukinia w słoikach to także lekkostrawna przekąska, a także dodatek do dań mięsnych czy rybnych.

Co potrzeba do przygotowania cukinii w słoikach?

Do przygotowania cukinii w słoikach potrzebne będą kabaczki. Mogą być zarówno zielone, jak i żółte: ważne, aby nie były zbyt twarde i przerośnięte, ponieważ taka cukinia wymaga obierania i usunięcia ogromnej ilości nasion. Oprócz cukinii potrzebna będzie zalewa: litr wody, dwie łyżki soli, jedna łyżka cukru i kwasku cytrynowego. Warto również przygotować sobie baldachy kopru, ziarna pieprzu, całe ząbki czosnku oraz liście laurowe.

Przygotowanie cukinii w słoikach

Przygotowanie cukinii w słoikach jest banalne. Kabaczki trzeba dokładnie umyć, pokroić w plasterki (lub w słupki) i umieścić w słoikach. Dodać do nich czosnek, pieprz kolorowy oraz koper. W międzyczasie trzeba przygotować zalewę: wodę, cukier, sól i kwasek wymieszać i zagotować. Gorący płyn wlać do cukinii w słoikach, zakręcić, zapasteryzować i gotowe!

Wariacje na temat cukinii w słoikach

Jeśli chcemy urozmaicić smak domowej zalewy do cukinii w słoikach, można ją dowolnie modyfikować. Jak na przykład? Niektórzy polecają dodatek musztardy, która podkręci smak zalewy: wystarczy dodać pięć łyżek tej przyprawy na litr wody. Oczywiście, warto eksperymentować ze smakami, na przykład korzystając z curry, kurkumy, kuminu oraz chili. 

Zobacz też:

Choroba Parkinsona to nie tylko drżenie rąk. Chorują coraz młodsi, i długo o tym nie wiedzą 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama