Cukinia w słoikach. Jak ją zrobić?
Nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać, że domowe przetwory to najlepszy sposób na to, aby zamknąć smak lata na czas, kiedy świeżych owoców i warzyw nie ma na wyciągnięcie ręki. Chyba wszyscy przyzwyczailiśmy się do smaku chrupiących ogórków małosolnych czy konserwowych, ale prócz nich, wiele osób robi przetwory z cukinii! Warto je przygotować, ponieważ nie tylko zachwycają smakiem, ale także wartościami odżywczymi. Jak zrobić cukinię w słoikach? Przekonajmy się.
Cukinia, zwana również kabaczkiem, kto wdzięczne warzywo, które smakuje nie tylko surowo, ale także jako dodatek do sosów czy zapiekanek. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby cukinia w słoikach zagościła w naszej kuchni. Dlaczego? Ponieważ warzywo to zapewnia solidną dawkę potasu (wspiera pracę serca i stabilizuje skoki ciśnienia), żelaza (zapobiega anemii i wzmacnia krew) oraz witaminy C (pobudza odporność i wspiera prawidłową budowę naczyń krwionośnych). Cukinia w słoikach to także lekkostrawna przekąska, a także dodatek do dań mięsnych czy rybnych.
Do przygotowania cukinii w słoikach potrzebne będą kabaczki. Mogą być zarówno zielone, jak i żółte: ważne, aby nie były zbyt twarde i przerośnięte, ponieważ taka cukinia wymaga obierania i usunięcia ogromnej ilości nasion. Oprócz cukinii potrzebna będzie zalewa: litr wody, dwie łyżki soli, jedna łyżka cukru i kwasku cytrynowego. Warto również przygotować sobie baldachy kopru, ziarna pieprzu, całe ząbki czosnku oraz liście laurowe.
Przygotowanie cukinii w słoikach jest banalne. Kabaczki trzeba dokładnie umyć, pokroić w plasterki (lub w słupki) i umieścić w słoikach. Dodać do nich czosnek, pieprz kolorowy oraz koper. W międzyczasie trzeba przygotować zalewę: wodę, cukier, sól i kwasek wymieszać i zagotować. Gorący płyn wlać do cukinii w słoikach, zakręcić, zapasteryzować i gotowe!
Jeśli chcemy urozmaicić smak domowej zalewy do cukinii w słoikach, można ją dowolnie modyfikować. Jak na przykład? Niektórzy polecają dodatek musztardy, która podkręci smak zalewy: wystarczy dodać pięć łyżek tej przyprawy na litr wody. Oczywiście, warto eksperymentować ze smakami, na przykład korzystając z curry, kurkumy, kuminu oraz chili.
Zobacz też:
Choroba Parkinsona to nie tylko drżenie rąk. Chorują coraz młodsi, i długo o tym nie wiedzą