Reklama

Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały?

Pyszne, odpowiednio kwaśne i chrupiące ogórki kiszone w połączeniu z daniami mięsnymi, kanapką, sałatkami czy solo – palce lizać! Aby cieszyć się ich wyśmienitym smakiem w zimie, w sezonie zabieramy się za ich przygotowanie. Jednak po otwarciu słoika możemy się porządnie rozczarować – na kiszonych ogórkach może pojawić się pleśń. Dlaczego tak się dzieje? Czy biały nalot zawsze oznacza, że przetwory już do niczego się nie nadają? Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały? Sprawdź koniecznie poniżej.

Pleśń na ogórkach kiszonych czy kożuch fermentacyjny?

Przygotowaliście kilka słoików ogórków kiszonych w sezonie letnim, ochoczo otwieracie w zimie jeden z nich, a tu rozczarowanie. Na ogórkach pojawił się dziwny nalot. Czy to pleśń? Czy ogórki nadają się już tylko do wyrzucenia? Niekoniecznie. W słoiku z kiszonkami może pojawić się tzw. kożuch fermentacyjny, który jest normalnym zjawiskiem. Nie jest szkodliwy, więc spokojnie można zjeść takie ogórki. Jest to cienka, jednolita warstwa białego nalotu pojawiająca się na powierzchni zalewy w wyniku działalności bakterii kwasu mlekowego.

Jak rozpoznać, że ogórki jednak spleśniały? Nalot pojawia się wówczas punktowo, jest grubszy od kożucha fermentacyjnego i ma szare lub zielone przebarwienia. O tym, że mamy do czynienia z pleśnią, świadczy również to, że zalewa się pieni i ma nieprzyjemny zapach. Do tego ogórki nie są jędrne i twarde, lecz zmiękczone i łatwo rozpadają się pod wpływem dotyku. Takich kiszonek zdecydowanie nie powinniśmy jeść!

Reklama

Ogórki kiszone spleśniały? Oto przyczyna!

Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją? Główny powód to niedokładne przykrycie ogórków zalewą. To ona chroni przetwory przed rozkładem, dlatego, jeśli jest jej zbyt mało, w słoiku może pojawić się pleśń. Ale to nie wszystko - nie wystarczy zalać zalewą słoików, tak aby ogórki nie wystawały. Należy dobrze umieścić warzywa w naczyniu. Powinny być ułożone bardzo ciasno, by nie wypłynęły na powierzchnię zalewy. Takie okazy nie będą zakonserwowane solą i szybko zaczną się psuć.

Dobrze jest również dodać do ogórków kiszonych trochę cukru. Ten ma działanie konserwujące podobnie jak sól, więc sprawi, że ogórki pozostaną jędrne i smaczne przez dłuższy czas. 

Zobacz też: Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku?

Jak kisić ogórki, by wyszły idealne? Oto garść wskazówek

Aby mieć pewność, że kiszone ogórki wyjdą jak należy, będą chrupiące i bez pleśni, wato zastosować się do kilku wskazówek. Najlepiej wybierać ogórki dobrej jakości i jednej odmiany. Idealnie nadają się m.in. Julian, Octopus, Śremski i Śremianin.

Przed rozpoczęciem kiszenia dobrze jest moczyć warzywa w zimnej wodzie przynajmniej przez 30 minut. Dzięki temu będą bardziej jędrne.

Należy także dokładnie umyć i wyparzyć słoiki oraz wieczka. Naczynia muszą być szczelnie zamknięte, więc lepiej przyjrzyjmy się dobrze wieczkom, czy nie są wygniecione.  

Polecamy również:

Niebo w gębie! Ogórki kiszone siostry Anastazji to niepowtarzalny smak

Sezon na kurki rozpoczęty. 8 najlepszych przepisów na dania z kurkami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki kiszone | ogórki kiszone przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama