Reklama

Co zrobić, żeby makaron się nie posklejał?

Nie tylko Włosi są wielkimi miłośnikami makaronu, bo od wielu lat nad Wisłą ten mączny i smaczny produkt gości na naszych stołach. Chętnie z nim eksperymentujemy albo podajemy jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków - a to ze względu na fakt, że można go przygotować w łatwy sposób. Niestety, choć gotowanie makaronu trudne nie jest, to często skleja się tak, że zamiast przepysznego dania wychodzi jedna wielka kluska. Poznaj tajniki, które sprawią, że nigdy więcej twój makaron się nie poskleja.

Pamiętaj o odpowiedniej ilości wody!

Wprawny adept sztuki kulinarnej doskonale wie, jak gotować makaron. Ale gdy zapytamy, ile wody potrzebujemy do gotowania makaronu, to z trudem uzyskamy prawidłową odpowiedź. Gotując ten wdzięczny i szlachetny produkt, wody do garnka wlewamy "na oko", a to najpowszechniejszy błąd, który skutkuje sklejaniem się makaronu. Nie ignorujmy wskazówek producentów zamieszczonych na opakowaniu makaronu. Aby się nie skleił, na każde 100 gramów przypada litr osolonej wody. 

Odpowiednia temperatura: Makaron się nie sklei!

Jeśli chcemy, aby makaron się nie skleił, to musimy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody. Do garnka umieszczamy go wyłącznie wtedy, gdy otrzymamy wrzątek! Oczywiście, wtedy od razu lepiej go zamieszać, o ile nie gotujemy sztywnego spaghetti. Zbyt niska temperatura wody sprawia, że makaron chłonie wodę i staje się kleisty, dlatego po jego odcedzeniu od razu otrzymujemy nieapetyczną kluchę.

Reklama

Nie gotuj makaronu zbyt długo!

Jednym z grzechów popełnianych podczas przyrządzania makaronu jest jego zbyt długie gotowanie! Aby się nie skleił, najlepiej zjadać go wtedy, gdy jest al dente (półtwardy). Jeśli jednak chcemy, aby był bardziej miękki, nie pozostawiajmy go zbyt długo w wodzie - im bardziej rozmoknięty, tym większe prawdopodobieństwo, że się sklei.

Nie wierz w mity!

Jednym z najczęściej powielanych mitów jest to, żeby dodawać do gotującego się makarony łyżkę oleju albo oliwy, które mają zapobiec sklejaniu się makaronu. Warto pamiętać, że tłuszcz zawsze wypłynie na wierzch i nie będzie miał styczności z gotującym się produktem. Jeśli chcemy użyć prawidłowo oleju do makaronu, dodajmy go już po odcedzeniu i energicznie zamieszajmy całością, aby dokładnie pokrył makaron.

Gotuj tyle makaronu, aby zjeść go od razu!

Aby zapobiec sklejaniu się makaronu, ugotujmy go tyle, aby zjeść go od razu, gdy jest ciepły. Włosi gotowy makaron od razu po ugotowaniu mieszają z sosem, który dokładnie pokrywa mączny produkt i zjadają od razu. A co zrobić, gdy jednak przeceniliśmy nasze możliwości albo po prostu nie lubimy mieszać sosu i makaronu w garnku? Wystarczy nadprogramową porcję wyjąć z durszlaka i rozłożyć równomiernie tak, aby jak najmniej stykał się ze sobą. Choć trzeba przyznać, że odgrzewany makaron nie smakuje tak dobrze, jak świeży.

Sprawdź także:

Makaron na zdrowie!
Makaron to potęga!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama