Reklama

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Mięso, które zostało z gotowania rosołu, nie prezentuje się zbyt apetycznie, a jednocześnie czujesz wyrzuty sumienia na myśl o wyrzuceniu jedzenia? Nie marnuj żywności! Istnieje wiele smakowitych sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki sprawdzonym przepisom zamienisz mało atrakcyjny produkt w popisowe dania, które serwować można nawet podczas uroczystych posiłków. Jak wykorzystać mięso z rosołu? Podpowiadamy!

Reklama

Pasztet z mięsa z rosołu

Rosół drobiowy to popularny przysmak, który doskonale sprawdza się jako pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu. Brakuje pomysłu, co zrobić z pozostałymi składnikami? Do pasztetu użyjesz nie tylko mięsa, ale też warzyw z rosołu, czyli standardowego zestawu: marchwi, korzenia pietruszki i selera. Wszystkie składniki wystarczy zmielić w maszynce do mięsa, dodać surowe jajka, wybrane przyprawy (np. gałkę muszkatołową i czarny pieprz) oraz bułkę tartą i wszystko wymieszać, uzyskując jednolitą masę. Przełóż ją do brytfanki, zapiecz i gotowe!

Farsz z mięsa z rosołu

Zmielone mięso (czy to drobiowe, czy wołowe) świetnie nadaje się do wypełnienia krokietów, naleśników, pasztecików i pierogów. Ponownie możesz połączyć mięso z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Smażone krokiety mają duże grono wielbicieli, więc domownicy chętnie zobaczą je na talerzach w porze obiadu. Naleśniki możesz podawać tradycyjnie lub zapiec je w piekarniku z sosem bolońskim. Jeśli jednak masz ochotę na powrót do tradycyjnych receptur, mięso zamień w farsz do pierogów. Będą świetnie smakować podsmażone na patelni z dodatkiem złocistej cebulki.

Pasta do chleba z mięsa z rosołu

Oto wyśmienity sposób na to, by kanapki znowu zaczęły smakować twoim najbliższym. Własnoręcznie przygotowane mięsne smarowidło wspaniale komponuje się ze świeżym pieczywem. Możesz serwować je podobnie jak kanapki z pasztetem: z obowiązkowym dodatkiem kiszonego ogórka albo papryki marynowanej.

Zobacz: ABC dobrego rosołu

Sałatka z mięsem z rosołu

W tym przypadku najlepiej sprawdzi się drób, który był podstawą wywaru do rozgrzewającego rosołu. W otoczeniu świeżych i chrupiących warzyw gotowane mięso będzie prezentować się bardzo efektownie. Świeże ogórki, sałata lodowa lub roszponka, pomidory koktajlowe, marynowane pieczarki, rzodkiewka... Do sałatki wykorzystasz większość produktów, które zalegają w lodówce, a na które zabrakło pomysłu. By potrawa była bardziej treściwa, dodaj ryż, kaszę jęczmienną albo kuskus.

Galareta z mięsem z rosołu

Co przygotować z mięsa z rosołu, by zadowolić najbardziej wymagające podniebienia? Czas sięgnąć po kulinarny klasyk, jakim jest galareta. Z powodzeniem położysz ją na stole podczas przyjęć, ale stanie się też wyśmienitym urozmaiceniem codziennego jadłospisu. Mięso nie musi być pokrojone w idealnie równe kawałeczki, możesz porwać je w rękach. Ułóż je w niewielkich foremkach i zalej chłodnym rosołem - ta wyjątkowa zupa też nie może się zmarnować. Dodaj warzywa, np. marchew i groszek, następnie żelatynę i włóż na kilka godzin do lodówki. Palce lizać!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama