Co zrobić z mięsa z rosołu?
Mięso, które zostało z gotowania rosołu, nie prezentuje się zbyt apetycznie, a jednocześnie czujesz wyrzuty sumienia na myśl o wyrzuceniu jedzenia? Nie marnuj żywności! Istnieje wiele smakowitych sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki sprawdzonym przepisom zamienisz mało atrakcyjny produkt w popisowe dania, które serwować można nawet podczas uroczystych posiłków. Jak wykorzystać mięso z rosołu? Podpowiadamy!
Rosół drobiowy to popularny przysmak, który doskonale sprawdza się jako pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu. Brakuje pomysłu, co zrobić z pozostałymi składnikami? Do pasztetu użyjesz nie tylko mięsa, ale też warzyw z rosołu, czyli standardowego zestawu: marchwi, korzenia pietruszki i selera. Wszystkie składniki wystarczy zmielić w maszynce do mięsa, dodać surowe jajka, wybrane przyprawy (np. gałkę muszkatołową i czarny pieprz) oraz bułkę tartą i wszystko wymieszać, uzyskując jednolitą masę. Przełóż ją do brytfanki, zapiecz i gotowe!
Zmielone mięso (czy to drobiowe, czy wołowe) świetnie nadaje się do wypełnienia krokietów, naleśników, pasztecików i pierogów. Ponownie możesz połączyć mięso z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Smażone krokiety mają duże grono wielbicieli, więc domownicy chętnie zobaczą je na talerzach w porze obiadu. Naleśniki możesz podawać tradycyjnie lub zapiec je w piekarniku z sosem bolońskim. Jeśli jednak masz ochotę na powrót do tradycyjnych receptur, mięso zamień w farsz do pierogów. Będą świetnie smakować podsmażone na patelni z dodatkiem złocistej cebulki.
Oto wyśmienity sposób na to, by kanapki znowu zaczęły smakować twoim najbliższym. Własnoręcznie przygotowane mięsne smarowidło wspaniale komponuje się ze świeżym pieczywem. Możesz serwować je podobnie jak kanapki z pasztetem: z obowiązkowym dodatkiem kiszonego ogórka albo papryki marynowanej.
Zobacz: ABC dobrego rosołu
W tym przypadku najlepiej sprawdzi się drób, który był podstawą wywaru do rozgrzewającego rosołu. W otoczeniu świeżych i chrupiących warzyw gotowane mięso będzie prezentować się bardzo efektownie. Świeże ogórki, sałata lodowa lub roszponka, pomidory koktajlowe, marynowane pieczarki, rzodkiewka... Do sałatki wykorzystasz większość produktów, które zalegają w lodówce, a na które zabrakło pomysłu. By potrawa była bardziej treściwa, dodaj ryż, kaszę jęczmienną albo kuskus.
Co przygotować z mięsa z rosołu, by zadowolić najbardziej wymagające podniebienia? Czas sięgnąć po kulinarny klasyk, jakim jest galareta. Z powodzeniem położysz ją na stole podczas przyjęć, ale stanie się też wyśmienitym urozmaiceniem codziennego jadłospisu. Mięso nie musi być pokrojone w idealnie równe kawałeczki, możesz porwać je w rękach. Ułóż je w niewielkich foremkach i zalej chłodnym rosołem - ta wyjątkowa zupa też nie może się zmarnować. Dodaj warzywa, np. marchew i groszek, następnie żelatynę i włóż na kilka godzin do lodówki. Palce lizać!