Reklama

Co zrobić z liści kalafiora? Wyrzucanie ich to duży błąd!

Czy liście kalafiora są jadalne? Oczywiście, że tak! Niestety, nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, dlatego ta cenna część warzywa często ląduje w koszu na śmieci. Czas zmienić swoje nawyki, ponieważ właściwości liści kalafiora dorównują popularnym różyczkom. Do tego podawać je można na różne sposoby, więc każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Poznaj nasze pomysły na potrawy z liści kalafiora i dowiedz się, dlaczego warto uwzględnić je w jadłospisie.

Czy liście kalafiora można jeść na surowo?

Przyzwyczailiśmy się do tego, że różyczki kalafiora zazwyczaj poddajemy obróbce termicznej. Wyczarowujemy z nich kremowe zupy, a gotowane warzywo z dodatkiem masła i złocistej bułki tartej to ponadczasowy rarytas. Nie wszyscy wiedzą, że zarówno różyczki, jak i liście kalafiora spożywać można na surowo. Te drugie cechują się delikatnym smakiem, więc staną się apetycznym sposobem na włączenie dodatkowej porcji zieleniny do codziennych posiłków. Musimy jedynie pamiętać o dokładnym umyciu ich pod bieżącą wodą.

Zobacz: Kalafior: Dlaczego warto go jeść?

Reklama

Właściwości liści kalafiora

Ich jedzenie pozwala na zmniejszenie ilości odpadków, których i tak nie brakuje w gospodarstwach domowych. Maksymalne wykorzystywanie swoich zapasów żywnościowych to duża ulga również dla portfela. Co jednak najbardziej istotne, liście kalafiora są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i w niczym nie ustępują różyczkom.

Zawierają dużo błonnika, który warunkuje prawidłową pracę jelit i żołądka. Chroni również przed zaparciami, które potrafią być naprawdę nieprzyjemne i odbierać całą pewność siebie. Liście kalafiora są jednocześnie niskokaloryczne, więc powinny znaleźć się w jadłospisie osób, które na co dzień skrupulatnie liczą kalorie i chcą utrzymać zgrabną sylwetkę lub pozbyć się niechcianych boczków.

Ten niedoceniany i często spisywany na straty produkt to bardzo dobre źródło żelaza i wapnia, a także witamin: A, C oraz E. Taki zestaw:

  • wspiera budowę odporności, o czym myśleć trzeba nie tylko w sezonie jesienno-zimowym;
  • pozwala zachować ostrość widzenia;
  • dba o elastyczność skóry i naczyń krwionośnych;
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i mięśni;
  • hamuje procesy starzenia.

Liście kalafiora na surowo: Co z nich zrobić?

Włączanie ich do menu będzie ciekawym przeżyciem kulinarnym, które jednocześnie nie wymaga ani dużej wiedzy, ani doświadczenia. Ułóż liście kalafiora na kanapce lub dodaj do warzywnej sałatki. Możesz dorzucić również owocowe akcenty, które urozmaicą smak i sprawią, że taka kompozycja będzie bardziej wykwintna.

Surowe liście kalafiora znakomicie sprawdzają się w różnorodnych koktajlach i smoothies, czyli zdrowych przekąskach, które przygotować można błyskawicznie. Kilka obrotów blendera i gotowe!

Tradycyjne potrawy w nowym wydaniu

Dzięki kalafiorowym "resztkom" spojrzysz na znane na wylot dania z nowej perspektywy. Użyj ich zamiast białej kapusty do przyrządzenia kultowych gołąbków. Ich smak i struktura przypadnie do gustu osobom, które wolą delikatniejsze warianty dań. Przyrządź liście kalafiora według przepisu na zasmażaną młodą kapustę. Dodaj hojną porcję koperku, a od wakacyjnego przysmaku nikt nie będzie mógł się oderwać.

Sprawdź: Czy ziemniaki są tuczące?

Chipsy z liści kalafiora dozwolone nawet na diecie!

Dzięki nim nie zatęsknisz za kupowanymi w sklepie ziemniaczanymi przekąskami, w których nie brakuje sztucznych polepszaczy smaku, tłuszczu i soli. Nawet na diecie redukcyjnej możesz jeść smacznie i pozwalać sobie na drobne przyjemności. Jak zrobić chipsy z liści kalafiora?

  • Każdą sztukę dokładnie umyj w chłodnej wodzie, wytnij zgrubiałe środkowe łodygi i osusz.
  • Do miseczki lub głębokiego talerza wlej niewielką ilość oleju i dodaj ulubione przyprawy.
  • W tak przygotowanym dressingu wymieszaj równomiernie liście.
  • Rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  • Warzywne chipsy będą gotowe po 8-10 minutach.

Jak jeszcze wykorzystać liście kalafiora?

Pokrój je na cienkie paseczki i dodaj do zupy jarzynowej. Nawet najbardziej uparty niejadek nie będzie mieć pretensji i bez marudzenia zje zieleninę podaną w takiej formie. Pieczone liście z powodzeniem możesz dorzucić do receptury swojego ulubionego pasztetu lub kotlecików warzywnych.

Z racji tego, że liście kalafiora nie wymagają długiej obróbki, uwzględnij je w przepisie na dania stir-fry inspirowane kuchnią azjatycką. Ten sposób przyrządzania potraw skupia się na krótkim smażeniu w wysokiej temperaturze. Koniecznie pamiętaj o przyprawieniu sosem sojowym i ziarnami sezamu. 

Polecamy:

Jak zrobić makaron z truskawkami?

Co dodać do ogórków kiszonych, by były chrupkie?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: liście kalafiora | kalafior wpływ na zdrowie | zero waste

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama