Reklama

Co oznacza czerwona plamka w jajku? Czy warto je jeść?

Na temat jajek napisano i powiedziano już bardzo dużo. Z jednej strony to właśnie one oskarżane są o pobijanie poziomu cholesterolu w organizmie, ale z drugiej strony dowiedziono, że zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji. Jedno jest pewne: z jajek nigdy nie wolno całkowicie rezygnować! Akurat w okresie przedświątecznym jajka będą wzięte na kulinarny warsztat nie raz, nie dwa, choćby do przygotowania domowych wypieków. Czasami po ich rozbiciu, kiedy chcemy przygotować ciasto, w żółtku można zauważyć czerwoną lub brązową plamkę. Niektórzy z jej obecności nic sobie nie robią, ale znajdują się i tacy, którzy je wyrzucają. Czy robią dobrze? Co oznacza czerwona plamka w jajku i czy warto je jeść? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

Co oznacza czerwona plamka w jajku?

Pewnie nie raz zdarzyło nam się po rozbiciu jajka zauważyć czerwonką plamkę w środku. Część z nas ignoruje jej obecność i nic sobie z niej nie robi, jednak część patrzy na nią z dużym obrzydzeniem. Dlaczego? Okazuje się, że owa plamka brana jest za zarodek kurczaka, który nie zdążył się dostatecznie rozwinąć przed wykluciem. Z tego względu drogocenne jajko ląduje w koszu, co jest jednym z najgorszych rozwiązań. Inni zaś objęli inną taktykę. Otóż, powstałą w jajku czerwonkę plamkę usuwają i nie marnotrawią pokarmu. Jeśli i wy myślicie, że obecna w żółtku niechciana część jest kurczęcym zarodkiem, to jesteście w błędzie. Zatem, czym ono jest?

Reklama

Czerwona plamka: To nie zarodek kurczaka

Czerwona plamka w jajku to nic innego jak skrzep krwi, który powstaje wskutek pęknięcia naczynka krwionośnego albo w jajniku, albo jajowodzie kury. Może ono powstawać bez względu na to, czy takie jajko było zapłodniane przez koguta, czy też nie. Skąd krwawienie u kur? Nie zawsze musi oznaczać, że kondycja drobiu jest zła - czasem zdarza się tak w wyniku uwarunkowań genetycznych albo na początku bądź końcu cyklu zwierzęcia. Oczywiście, czerwona plamka w jajku może się także pojawiać w wyniku niedoborów witamin u kury albo schorzeń wątroby. Mimo wszystko obecność czerwonej plamki nie jest niczym dyskwalifikującym i takie jajko można bez obaw zjeść.

Dlaczego warto jeść jajka?

Z jajek nigdy nie wolno całkowicie rezygnować! Nawet w wypadku, kiedy jest obecna w nim czerwona plamka. Co one oferują naszemu zdrowiu? 

Jajka, choć są kaloryczne, to równocześnie bardzo sycące. To bogate źródło białka, które ma ogromne zasługi w zachowaniu pełnego zdrowia: nie tylko jest budulcem mięśni oraz składnikiem płynów ustrojowych, ale także katalizatorem trawienia i odporności organizmu.

Nie wolno zapominać, że jajka obfitują w wiele witamin, które również nie są obojętne dla naszego zdrowia: prym wiodą te z grupy B, ponieważ to właśnie one działają holistycznie na cały organizm, m.in. na układ krążenia nerwowy i odpornościowy. Znaleźć w nich można pokłady witamin: E (pomaga zachować dobrą kondycję skóry), K (pomaga w mineralizacji kości i zębów) oraz D (wspiera odporność). Jajka to bogactwo minerałów: cynku (pobudza odporność) oraz żelaza (może zapobiegać anemii).

Jak jeść jajka?

Jajka, nawet te z czerwoną plamką, można jeść na tysiące sposobów! Jeśli nie mamy drygu do przygotowywania wyszukanych dań, można wykonać te najprostsze. Nie dość, że jajecznica czy ugotowanie jajka na miękko trwa tylko kilka minut, to w takiej formie są właśnie najzdrowsze (dłuższa obróbka zmniejsza ilość cennych substancji) i lekkostrawne, co pomoże utrzymać smukłą sylwetkę w ryzach.

Zobacz także:

Miodownik - pyszne ciasto na świąteczny stół

Jak zrobić dobry barszcz wigilijny: wszystko, co musisz wiedzieć!

Dania z brytfanny, czyli szybkie i proste przepisy na udane dania

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama