Co można zrobić z borówki amerykańskiej na zimę?
Domowe przetwory z borówki amerykańskiej to najlepsza pamiątka z okresu wakacyjnego! Nic tak nie poprawi nastroju, jak domowy dżem czy konfitura ze słodkich owoców, które nawet po obróbce pachną i smakują latem. Szukasz kulinarnych inspiracji? Jesteś we właściwym miejscu! Z naszymi wskazówkami schowanie borówki amerykańskiej do słoików pójdzie jak z płatka.
Zanim przejdziesz do bardziej złożonych eksperymentów kulinarnych, skup się na najprostszej metodzie przechowywania tych powszechnie uwielbianych owoców. Jeśli będziesz kierować się podstawowymi zasadami, mrożone borówki zachowają swój kształt i resztę cennych właściwości. Z powodzeniem wykorzystasz je jako samodzielną przekąskę, dodatek do koktajli, ciast i innych deserów.
Jak mrozić borówki amerykańskie?
- Owoce opłucz pod bieżącą wodą, następnie rozłóż je na ręczniku papierowym, aby wyschły.
- Przełóż je na tackę lub brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by tworzyły pojedynczą warstwę! Włóż do zamrażarki na dwie godziny. Dzięki temu manewrowi owoce się nie posklejają.
- Stwardniałe borówki podziel na porcje i przesyp do foliowych woreczków przeznaczonych do mrożenia. Schowaj w zamrażalniku - twoje zapasy gotowe!
Zobacz: Jak usunąć plamy po owocach i warzywach z rąk? Czym czyścić ręce z porzeczek, buraków, borówek?
Prosta receptura dżemu borówkowego zachwyci kulinarnych minimalistów. W wersji podstawowej potrzebne są zaledwie trzy składniki, lecz koneserzy również znajdą sposoby na wzbogacenie jego smaku. Jak się za to zabrać?
Przygotuj: Kilogram borówek, pół kilograma cukru i sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj i osusz, a następnie ostrożnie zmiksuj na niezbyt dużych obrotach.
- Przełóż je do dużego rondla, zasyp cukrem i wlej sok z cytryny.
- Smaż przez pół godziny, co jakiś czas mieszając.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików, zakręć i ustaw do góry dnem do czasu, aż całkowicie wystygną.
Warto wiedzieć: Dla jeszcze bardziej różnorodnych doznań smakowych dodaj do dżemu startą skórkę z cytryny. Domowy dżem z borówki doskonale pasuje do kanapek, gofrów, racuchów, naleśników i ciast.
Gęsta konfitura z borówki amerykańskiej to produkt wręcz stworzony do uprzyjemniania jesiennych i zimowych wieczorów. Bez żadnych oporów można dodawać ją do rozgrzewających herbat, ale jako uzupełnienie deserów i słodkich podwieczorków sprawdzi się tak samo dobrze.
Przygotuj: Kilogram borówek (nadają się zarówno świeże, jak i mrożone), pół kilograma cukru, dwie łyżki miodu oraz pół szklanki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Borówki wrzuć do garnka z grubym dnem i smaż pod przykryciem przez 10-15 minut.
- Co jakiś czas mieszaj. Dzięki temu na bieżąco będziesz w stanie ocenić, czy owoce już zmiękły. Pamiętaj, że mrożone borówki potrzebują dłuższej obróbki.
- Zawartość garnka rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i dodaj pozostałe składniki: cukier, miód, sok cytrusowy.
- Wymieszaj i gotuj przez kolejne pół godziny. Często mieszaj, by gęsty przysmak nie przypalił się i nie przywarł do dna garnka.
- Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoiczków, mocno zakręć, odstaw do góry dnem - jak w przypadku borówkowego dżemu.
Sprawdź: Puszysty placek z malinami. Przepis siostry Anastazji
Borówki amerykańskie słyną z korzystnego wpływu na zdrowie. Poleca się jadać je dla zachowania sokolego wzroku, a także utrzymania w ryzach ciśnienia, poziomu cukru i wagi ciała. Wyszczególniane są w kontekście profilaktyki nowotworowej, wspierania pamięci i układu moczowego. Jak jednak wyglądają właściwości borówek amerykańskich, gdy mowa o przetworach?
Oczywiście zaleca się spożywanie owoców w formie nieprzetworzonej - wtedy cechują się największym bogactwem dobroczynnych substancji. Większość z nich borówki zachowują również w czasie mrożenia, wiec zawsze warto mieć mały zapas w zamrażarce.
Działanie wysokiej temperatury nie sprawia, że owoce stają się bezwartościowe. Co prawda tracą część składników odżywczych, lecz przetwory z borówki nadal mogą stanowić pyszne wsparcie dla odporności i pozwolą odzyskać siły po znacznym wysiłku, np. po treningu. Uważać jednak muszą diabetycy i pacjenci borykający się z insulinoopornością. Cukier zawarty w przetworach z pewnością im się nie przysłuży.
Polecamy:
Działa jak balsam na chory żołądek. Co można zrobić z kwiatów malwy z ogrodu babci?
Przetwory bez cukru: Niezawodne przepisy na ogórki, sałatkę i sok