Chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Posmakują wybrednym smakoszom

Jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych nadają się najlepiej? Zapewne wielu z nas odruchowo odpowie, że „stare”. Czas wyjść ze swojej kulinarnej strefy komfortu, by sprawdzić nową recepturę i nieszablonowe podejście do tej popularnej potrawy. Przedstawiamy przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, który udowadnia, że warto przeprowadzać nieoczywiste kuchenne eksperymenty.

O jednym musisz pamiętać, gdy robisz placki ziemniaczane z nowych ziemniaków

Przygotowanie placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków jest proste i nie różni się znacząco od klasycznych receptur. Jednocześnie pozwala na uzyskanie rumianych i przyjemnie chrupiących smakołyków. Aby mieć pewność, że efekt naszych kulinarnych poczynań będzie zadowalający, musimy skupić się na jednej czynności.

Mowa o dokładnym odsączeniu masy ziemniaczanej tuż po tym, jak zetrzesz młode bulwy na tarce lub rozdrobnisz je przy pomocy robota kuchennego. Młodych ziemniaków nie musisz obierać — wystarczy je dokładnie wyszorować. W celu usunięcia nadmiaru wody odsącz masę w bawełnianej ściereczce lub mniejszymi porcjami w dłoniach. To podstawowa zasada, gdy zastanawiasz się, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane.

Reklama

Sprawdź: Szmurowana kapusta i ferkase palce lizać. Najlepsze przepisy kuchni kaszubskiej

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków — lista potrzebnych składników

Szukasz pomysłu na prosty, ale pyszny obiad? Placki z młodych ziemniaków będą strzałem w dziesiątkę. Ilość podanych przez nas składników wystarczy na zrobienie 10-12 sztuk, więc cała rodzina wstanie od stołu zadowolona i najedzona.

Składniki:

  • 1 kilogram młodych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • ½ cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju do smażenia, sprawdzi się np. rzepakowy.

Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków krok po kroku

Jeśli wszystko jest już gotowe, czas wziąć się do pracy. Dzięki naszym instrukcjom ze zrobieniem chrupiących placków ziemniaczanych poradzi sobie nawet kucharz-nowicjusz.

  • Ziemniaki opłucz dokładnie pod bieżącą wodą i wyszoruj szczoteczką. Jak zostało powiedziane — nie musisz ich obierać. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub użyj do tego malaksera.
  • Powstałą masę odciśnij z nadmiaru wody.
  • Wbij do niej jajko, dodaj cebulę oraz przyprawy. Wsyp mąką i skrobię, dokładnie wymieszaj.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Gdy będzie gorący, łyżką nałóż porcje masy ziemniaczanej.
  • Gdy spód placków się zarumieni i będzie łatwo odchodzić od dna patelni, przełóż je na drugą stronę i smaż do momentu, aż będą złociste.

Oto cała filozofia. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym. Nie zwlekaj jednak z degustacją. Najlepiej smakują gorące.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Ciekawym urozmaiceniem smaku masy ziemniaczanej będzie posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smak dania stanie się bardziej wyrazisty. Jakie dodatki pasują do placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków? Świetnie sprawdzi się sos koperkowy — dzięki niemu przygotujesz prawdziwie letni przysmak. Placki możesz podawać także z sosem kurkowym albo czosnkowym dipem.

Polecamy:

Już niebawem czeka nas wysyp kurek. Smakosze tylko zacierają ręce

Oto co możesz przygotować z młodej kapusty. Domownicy będą zachwyceni

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama