Reklama

Błędy przy robieniu ryby po grecku. Sprawdź, jak ją przygotować

Ryba po grecku to jedno z tych dań, które często pojawia się na wigilijnym stole. Sekretem przygotowania potrawy i jej dobrego smaku jest użycie prostych składników. Sprawdź, jak przygotować rybę po grecku i jakich błędów unikać, aby wyszła miękka i smaczna.

  • Sekretem smacznej ryby po grecku jest jej prostota.
  • Wybór odpowiedniej ryby jest istotny podczas przygotowywania tego dania.

Kiedy zrobić rybę po grecku na Wigilię?

Ryba po grecku wbrew pozorom nie jest daniem, które wywodzi się z tamtych regionów. Co więcej, Grecy, kiedy próbują ryby po grecku, są zdziwieni, ponieważ w ich kraju ta potrawa nie jest znana.

Nazwa dania najprawdopodobniej wynika z tego, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z warzyw duszonych w oliwie. Często są tam również podawane ryby jako przystawki, jak i formie pieczonej, grillowanej, smażonej oraz duszonej.

Reklama

Rybę po grecku na święta Bożego Narodzenia powinno się przygotowywać dzień wcześniej. Musi ona być przez noc schłodzona w lodówce. Dzięki temu danie uzyska pełnię smaków.

Jaka jest najlepsza ryba na rybę po grecku? Tej ryby nigdy nie używaj

Bardzo istotny jest wybór odpowiedniej ryby do tego dania. Mamy dużo gatunków do wyboru, a nazwa nie podpowiada, którego z nich użyć do przygotowania.

Sama ryba po grecku jest już bardzo tłusta przez to, że i filety i warzywa najczęściej są podsmażane. Z tego powodu najlepiej wybrać gatunek, który sam w sobie nie jest tłusty. Inaczej nasze danie będzie ciężkostrawne i niesmaczne.

Do przygotowania ryby po grecku nie warto używać:

  • Łososia
  • Pangi
  • Makreli
  • Ryby maślanej

Powyższe gatunki ryb mogą być zbyt tłuste przy użyciu ich do tego dania. Najlepszą rybą do zrobienia ryby po grecku będzie:

  • Dorsz
  • Mintaj
  • Miruna
  • Morszczuk

Oprócz tych ryb sprawdzą się w zasadzie wszystkie gatunki chude oraz o delikatnym mięsie. Dodatkowo warto usmażone filety odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

Ryba po grecku - dlaczego ryba rozpada się podczas smażenia?

Ryba często rozpada się podczas smażenia. Może to mieć kilka przyczyn. Jedną z nich jest przygotowywanie ryby, bez osuszenia jej z nadmiaru wody po mrożeniu, a następnie obtaczanie jej od razu w panierce i wrzucanie na gorący olej, co sprawia, że nasza ryba się rozpada.

Oprócz tego przyczyną rozpadania się ryby może być zbyt wysoka temperatura oleju lub smażenie jej pod przykrywką. Złym pomysłem jest także zbyt częste obracanie ryby. Dodatkowo może się ona rozpaść podczas nieumiejętnego przenoszenia jej z patelni na talerz.

Chcąc tego uniknąć, warto zastosować kilka innych wskazówek, dzięki którym nasza ryba nie będzie się rozpadała podczas smażenia:

  • po usmażeniu zdejmij rybę z patelni, przy użyciu drewnianej lub silikonowej łopatki oraz widelca do podtrzymania od góry,
  • wybieraj dobre jakościowo ryby, świeże lub mrożone z małą ilością lodu,
  • wybieraj ryby o zwartym mięsie,
  • możesz smażyć rybę w cieście naleśnikowym, które lepiej niż panierka zatrzyma jej strukturę,
  • włóż rybę na 10 minut do roztworu wody z solą, wyjmij, osusz i dopiero usmaż.

Co zrobić, żeby ryba do ryby po grecku po usmażeniu nie była twarda?

Czasem ryba używana do dania, po usmażeniu jest twarda, a co za tym nie idzie niesmaczna. Winne temu jest zbyt wczesne solenie mięsa. Okazuje się, że nie powinno się solić ryby na długo przed smażeniem, ponieważ sól wyciąga z niej całą wodę.

Z tego powodu ryby powinno się doprawiać dopiero na patelni. Dzięki temu mięso pozostanie miękkie i smaczne.

Inną przyczyną tego, że ryba wychodzi twarda, jest smażenie jej pod pokrywką patelni. Sprawia to, że konsystencja mięsa jest gumowata, niesmaczna i twarda.

Jak zrobić dobry farsz do ryby po grecku?

Udana ryba po grecku to przede wszystkim dobry farsz. Najlepiej przygotowywać go przy użyciu tradycyjnych składników, ponieważ prostota jest największą zaletą tego dania.

Przepis na rybę grecką zakłada, że do zrobienie dania potrzebne będą warzywa np. marchew, seler, pietruszka lub cebula. Do tego jeszcze koncentrat pomidorowy i przyprawy takie jak pieprz, sól, ziele angielskie lub liść laurowy.

Warzywa obieramy i na grubych oczkach tarki ścieramy marchew, pietruszkę i selera. Cebulę podsmażamy na oliwie i po chwili dodajemy resztę startych warzyw oraz szklankę wody.

Warzywa dusimy przez około 1,5 godziny i co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby można dolewać wodę. Pod koniec duszenia przyprawiamy warzywa. W momencie, gdy warzywa są już miękkie, dodajemy do nich wymieszany z odrobiną wody koncentrat pomidorowy i podsmażamy przez kilka minut.

Następnie usmażoną wcześniej rybę układamy na dnie naczynia, po czym nakładamy na nią warstwę farszu. Tak przygotowaną rybę po grecku odstawiamy na około 2 godziny, aż przestygnie.


Czytaj również:

Nie będzie paragonów grozy? Tyle kosztują świąteczne potrawy u Ewy Wachowicz

Tych ryb lepiej nie kupuj na wigilię. Są nafaszerowane toksynami

Francuska choinka z szyneczką i serem. Dzieci będą zachwycone

Zobacz także: 

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama