Reklama

Błędy przy robieniu jajecznicy. Oto jak ich uniknąć

Czy może być coś trudnego w zrobieniu jajecznicy? W pozornie banalnej potrawie czai się wiele pułapek. Każdy etap, nawet właściwe przechowywanie jajek, jest ważny. Nie idź na żywioł i sprawdź, jakie są najpopularniejsze błędy w przyrządzaniu słynnej jajecznej potrawy. Zastosuj się do naszych rad, a twoje posiłki wejdą na zupełnie inny poziom smakowitości. Do dzieła!

Jajecznica: Od czego zacząć?

Kluczowe są, oczywiście, jajka. W miarę możliwości warto kupować je od lokalnych dostawców. Zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia i nie ryzykuj, jeśli produkty wzbudzają twoje wątpliwości. Nieświeże jajka mogą prowadzić do poważnych zatruć. Po takich perypetiach długo nie będziesz mógł na nie patrzeć!

Jajka zawsze przechowuj w lodówce. Przełóż je od razu po powrocie z zakupów. Nie wyciągaj ich jednak z tekturowego opakowania. Nie tylko chroni jajka przed wchłanianiem zapachów innych artykułów żywnościowych, ale także hamuje rozprzestrzenianie się bakterii ze skorupek na całe wnętrze lodówki. Podstawy już znasz, czas więc przejść do najczęstszych błędów przy robieniu jajecznicy.

Reklama

Nieodpowiedni rozmiar patelni

Zawsze używasz tej samej patelni, niezależnie od tego, czy robisz jajecznicę dla jednej, czy dla czterech osób? To pierwszy poważny błąd! Zbyt mała patelnia sprawia, że jajka nie usmażą się równomiernie. Z kolei garnek o dużej średnicy może okazać się przyczyną, przez którą jajecznica bardzo szybko zetnie się na wiór.

Za duża moc palnika

Kiszki marsza grają, więc wydaje ci się, że przyrządzenie jajecznicy na dużym ogniu przyspieszy cały proces i szybciej zasiądziesz do posiłku? Być może, lecz z efektów swoich kulinarnych poczynań na pewno nie będzie zadowolony. Przypalona i sucha jajecznica to coś, czego należy unikać.

Drewniane akcesoria

Zanim znajdziesz recepturę idealną i dowiesz się, jak zrobić jajecznicę, przyjrzyj się swoim akcesoriom kuchennym. Bardzo często poleca się używanie drewnianych łopatek i szpatułek, by nie uszkodzić powłoki patelni czy garnka. Jest w tym racja, lecz zasada ta nie sprawdza się w przypadku jajecznicy. 

Owszem, nie uszkodzisz patelni, ale surowe jajko pod wpływem temperatury będzie przywierać do drewna. Nakładając jajecznicę na talerze, narażasz się na to, że w części zjesz ją surową. Drewniane sztućce sprawiają też problemy w czyszczeniu. Ich niedokładne umycie tworzy idealne warunki do rozwoju groźnych drobnoustrojów. W przypadku jajecznicy polegaj na sprzętach wykonanych z silikonu.

Rozbijanie jajek bezpośrednio na patelnię

Wbrew pozorom wcale nie przyspieszy smażenia jajecznej potrawy. Wyobraź sobie, że jajka wpadają na patelnię wraz ze skorupkami. Wyciąganie ich nie będzie zbyt proste, prawda? Co więcej, każde jajko należy rozbijać oddzielnie, by móc ocenić, czy nie jest zepsute. Rozbijanie jajek bezpośrednio na patelnię nie jest wskazane również z tego względu, że nie zostaną one usmażone równomiernie. Potrawę przecież zawsze przyrządza się z co najmniej kilku sztuk.

Kiedy przyprawiać jajecznicę?

Nie dodawaj soli i pieprzu od razu po wyłożeniu jajek na patelnię. Mogą one sprawić, że konsystencja będzie zbita i niezbyt apetyczna. Szacując potrzebną ilość, weź pod uwagę to, czy zamierzasz przyrządzić danie z ekstra dodatkami. Jajecznica na boczku albo z serem może okazać się wystarczająco wyrazista - bez dodatkowego dosalania.

Nie używaj surowych warzyw!

Lubisz jajecznicę z dodatkami? Nic dziwnego! Do jajek pasują najróżniejsze produkty, więc po co się ograniczać? Musisz jednak wiedzieć, że wymieszanie jajek z surowymi warzywami albo grzybami sprawi, że potrawa będzie rozwodniona i niesmaczna. Tego typu składniki najpierw podsmaż lub blanszuj, by pozbyć się nadmiaru wody, dopiero wtedy dodawaj jajka. Twoja jajecznica z kurkami albo ze szpinakiem będzie smakować mistrzowsko. 

Zobacz także:

10 wyjątkowych pomysłów na śniadanie - są zdrowe i przepyszne!

Jesienne przepisy: Rozgrzewająca zupa dyniowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama