Reklama

Babciny przepis na dynię w occie. Nie może jej zabraknąć w jesiennej spiżarni!

Na całym świecie istnieje ponad 45 różnych odmian dyni. To jedno z najsmaczniejszych i najbardziej odżywczych warzyw. Zawartość licznych witamin i przeciwutleniaczy sprawia, że coraz częściej i chętniej wykorzystuje się ją w kulinariach. Jeśli nie wyobrażasz sobie nadchodzącej jesieni bez choćby jednego dania z wykorzystaniem dyni, sprawdź przepis na pyszną dynię w occie. Wypróbuj, by zachować smak babiego lata przez cały rok!

Dynia - warzywo o licznych właściwościach

Pełnia sezonu na dynię rozpoczyna się jesienią. Stanowi cenne źródło składników odżywczych, a jej zastosowanie z pewnością nie ogranicza się do funkcji dekoracyjnych. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu.

Działanie przeciwzapalne i antynowotworowe

W pomarańczowym miąższu dyni kryje się mnóstwo beta-karotenu, czyli barwnika roślinnego należącego do grupy karotenoidów. Nazywa się go prowitaminą witaminy A, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. To właśnie jemu dynia zawdzięcza swój charakterystyczny kolor i silne działanie przeciwzapalne. Będąc silnym przeciwutleniaczem, beta-karoten wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe, w tym raka piersi, płuc czy prostaty.

Reklama

Wzmocnienie układu odpornościowego

W sezonie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na złapanie przeziębienia lub grypy. By wpłynąć na wzmocnienie układu odpornościowego, warto włączyć do diety dynię. To warzywo bogate w cynk i witaminę C, czyli dwa składniki niezbędne do właściwego i zdrowego funkcjonowania.

Sprzymierzeniec pięknej skóry

Kremy przeciwzmarszczkowe cechują się różną skutecznością działania, ale łączy je jeden czynnik - nie kosztują mało i potrafią zrobić czystki w portfelu. Zamiast inwestować wysokie sumy pieniędzy, postaw na zdrowe i smaczne produkty, do których należy m.in. dynia. Zawarte w niej witaminy skutecznie walczą z pojawiającymi się zmarszczkami. Szczególne znaczenie ma tu witamina A, która reguluje proces wytwarzania łoju w skórze i dba o młody wygląd.

Niezbędnik w utracie kilogramów

Dynia zawiera dużą ilość błonnika i jest niskokalorycznym i lekkostrawnym warzywem. Skutecznie hamuje głód i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Potrawy z dyni nie tylko pozytywnie wpłyną na zdrowie, ale także staną się silnymi sprzymierzeńcami w zrzuceniu niechcianych kilogramów i zapanują nad chęcią wieczornego podjadania.

Sięgnij po pestki dyni

Znalazły się na liście tzw. superfoods, czyli nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki korzystne dla organizmu. Pestki dyni są bogate w kompleksy witamin oraz cenne składniki odżywcze. Zawierają m.in. witaminę E, C, AK i B6, a także kwas foliowy, fosfor, cynk, wapń i żelazo. Dzięki obecności fitosteroli oraz kwasów omega-3 obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy. 

Ich działanie antyoksydacyjne spowalnia procesy starzenia i chroni przed ryzykiem zachorowania na nowotwory. Regularne jedzenie pestek dyni przekłada się na polepszenie nastroju. Dzieje się tak za sprawą magnezu i potasu, które regulują funkcjonowanie układu nerwowego, łagodząc stany depresyjne i migrenowe bóle głowy.

Przepis na dynię w occie z babcinej kuchni

Przygotowana jesienią, marynowana w occie dynia będzie cieszyła smakiem przez cały rok. To świetny dodatek do obiadu oraz składnik, który podkręci wiele popisowych dań. Już teraz wypróbuj szybki i smaczny przepis na domowe przetwory z dyni.

Składniki na 4 słoiki:

  • 3 kg dyni piżmowej, prowansalskiej lub Hokkaido
  • 1,2 l wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10%
  • 14 goździków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki o wielkości 2 cm. W dużym garnku nastawiamy wodę, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną dynię i trzymamy do momentu ponownego zagotowania, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików.
  2. Przechodzimy do przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, goździki i ziele angielskie. Całość gotujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlewamy ocet spirytusowy, doprowadzamy do ponownego wrzenia i wyłączamy. Gorącą zalewą wypełniamy po kolei wszystkie słoiki. Dokładnie zakręcamy i stawiamy na ręczniku dnem do góry. Odczekujemy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowana dynia z powodzeniem przetrwa całą jesień w spiżarni, bez konieczności pasteryzowania.

Z czym podawać dynię w occie?

Dynię w occie z powodzeniem można jeść solo, ale warto wzbogacić nią inne potrawy. Sprawdzi się jako uzupełnienie sałatek lub dodatek do dań obiadowych. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami, ziemniakami, kaszą i ryżem. Możesz wykorzystać ją do przygotowania nietuzinkowych pierogów, placuszków i naleśników. Swoje miejsce odnajdzie także w kanapkach oraz imprezowych koreczkach.

Dlaczego dynia w occie ciemnieje?

Zdarza się, że mimo przygotowania przetworów zgodnie z przepisem, z czasem zaczynają zmieniać kolor. Czasami dynia w occie nagle zaczyna szarzeć lub ciemnieć. W pierwszym odruchu myślimy, że właśnie się zepsuła i należy ją natychmiast wyrzucić. Warto zacząć od powąchania zawartości słoika - o ile nie wyczujemy brzydkiego zapachu, można z powodzeniem ją jeść. Najczęściej szarzenie dyni w occie jest spowodowane obecnością goździków, które wpływają na kolor miąższu. Jeśli chcemy cieszyć się nie tylko smakiem, ale także wyglądem dyni, warto następnym razem przelać zalewę do słoików przez gęste sito, które zatrzyma goździki.

Sprawdź również:

Niskokaloryczne warzywo jesieni. Proste i tanie przepisy na kabaczka

Czy można mrozić grzyby?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama