Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym: Pomysł na sycący obiad

Pyszne i aromatyczne zapiekanki ziemniaczane skradły serca Polaków. To bardzo sycące danie, które nie jest trudne w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje każdemu. Do zapiekanki potrzebujemy tylko kilku składników, a możemy dzięki temu zyskać solidną porcję obiadu na dwa dni. Z ziemniakami idealnie będzie współgrać mięso mielone oraz żółty ser, który po upieczeniu będzie idealnie ciągnący się i rozpływający w ustach. Koniecznie zapiszcie ten genialny przepis na zapiekankę z mięsem mielonym.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, warzywami i serem

Jeśli chcecie zjeść sycący, a zarazem bardzo smaczny obiad, spróbujcie pysznej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym. Jej smak idealnie podkreślają również inne warzywa (mogą być świeże lub mrożone), a także żółty ser, który rewelacyjnie łączy wszystkie dodatki, a do tego jest chrupiący z zewnątrz i ciągnący od spodu. Razem z pieczeniem czas zrobienia takiego dania wynosi około 60 minut, ale samo jej przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu i jest banalnie proste! Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym, warzywami i serem? Podpowiadamy!

Reklama

Zobacz również: Na czym polega dieta bulionowa? Zasady i efekty

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 250 g warzyw mrożonych lub świeżych (np. papryka, brokuły, por, marchewka, groszek, fasolka szparagowa)
  • 2 cebule
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 jajka
  • Przyprawy do smaku (zioła prowansalskie, chili, przyprawa do ziemniaków)

Polecamy też: Zdrowe, pieczone ziemniaki z piekarnika: Idealne na obiad!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki należy obrać i pokroić w cienkie plastry (grubość ok 3-4 mm).
  2. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż zarumieni się, a woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi.
  3. Świeże (wcześniej pokrojone) lub mrożone warzywa smażymy na patelni i doprawiamy do smaku.
  4. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem. Na dnie układamy warstwę ziemniaków (można je posypać przyprawą do ziemniaków), następnie podsmażone warzywa, mięso mielone, na koniec przykrywamy pozostałymi ziemniakami.
  5. Śmietanę należy wymieszać z jajkami i doprawiamy pieprzem oraz szczyptą chili.
  6. Tak przygotowanym sosem śmietanowym zalewamy zapiekankę i posypujemy ją startym żółtym serem. Naczynie zawiń w folię aluminiową.
  7. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 3-40 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij z naczynia folię, by ser zrobił się złocisty i chrupiący z wierzchu. Pyszna zapiekanka ziemniaczana gotowa! Smacznego!

Zobacz też: 

Poczujesz Prowansję. Oto 5 przysmaków kuchni prowansalskiej 

Jakiego jedzenia nie wolno odgrzewać? To grozi zatruciem

Dlaczego warto jeść pstrąga?

Co zrobić aby ziemniaki nie ciemniały po ugotowaniu? Jest na to prosty sposób

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama