Reklama

Zapiekanka ze szparagami: Przepis na smaczne i sycące danie

Sezon na szparagi w pełni, więc warto dobrze go wykorzystać i sięgać po te warzywa jak najczęściej. Nie tylko zachwycają smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Obfitują w białko i błonnik, dzięki czemu idealnie sprawdzą się wtedy, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Szparagi poleca się również sercowcom zmagającym się z wysokim ciśnieniem oraz cukrzykom. Sposobów na przyrządzenie tych sezonowych warzyw jest bez liku, a jednym z nich jest przygotowanie pysznej i sycącej zapiekanki makaronowej ze szparagami. Danie jest szybkie i łatwe do zrobienia, a z pewnością podbije nawet wybredne podniebienia. Zapiekanka ze szparagami z poniższego przepisu zawsze wychodzi idealnie! Sprawdź, jak ją zrobić.

Zapiekanka ze szparagami - doskonały pomysł na sycący obiad

Sezon na szparagi jest krótki, gdyż zwykle trwa od końca kwietnia do końca czerwca. A szkoda, bo te warzywa imponują wartościami odżywczymi i prozdrowotnymi właściwościami. A przy tym smakują naprawdę wybornie! Warto się nimi zajadać, gdyż są niskokaloryczne, a obfitują w błonnik, białko i inne cenne substancje. Szparagi doskonale pobudzają trawienie, a do tego pomagają regulować poziom cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu.

Warto więc wykorzystać w pełni ten czas, kiedy szparagi są najbardziej dorodne i eksperymentować z przygotowaniem ich w różnych odsłonach. Można ugotować je w wodzie lub na parze czy też podsmażyć na patelni, ale można także zrobić wyborną zapiekankę makaronową ze szparagami. Jest pożywna i sycąca, a idealnie nadaje się na szybki obiad czy danie główne na imprezach czy spotkaniach przy stole. Sprawdź, jak ją zrobić!

Reklama


Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 300 g makaronu penne
  • 300 g piersi z kurczaka
  • Suszone pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 sera gouda
  • 200 g śmietanki kremówki
  • Słodka papryka
  • Kurkuma

Zapiekanka makaronowa ze szparagami: Przepis

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
  2. Szparagi należy umyć i odłamać twarde końcówki (złamią się w odpowiednim miejscu przy ich wyginaniu). Następnie pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj poprzez 5 minut. Gdy będą gotowe, odcedź.
  3. Pokrój kurczaka na małe kawałki, przypraw papryką i kurkumą. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i podsmaż kurczaka, a na koniec dorzuć pokrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Smaż wszystko przez kilka minut.
  4. Makaron wymieszaj ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami, a następne przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Wymieszaj śmietankę kremówkę z połową startego sera i wlej do naczynia. Nie wierzchu ułóż kilka gałązek szparagów i posyp resztą sera.
  5. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Smacznego!

Zobacz także: 

Szczaw - ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Kaszanka na grilla: Jak przygotować?

Przepis na botwinę do słoików. Zachowaj wiosenne smaki na dłużej

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama