Reklama

Zakalec: Jak go uniknąć?

Zdarza się, że po upieczeniu ciasta wychodzi zakalec. Może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym kucharzom i gospodyniom. Niedopieczone, niewyrośnięte lub wręcz twarde ciasto spędza sen z powiek niejednemu miłośnikowi domowych wypieków. Jeśli więc zastanawiasz się, jak uniknąć zakalca, skorzystaj z poniższych porad.

Wyjmij składniki z lodówki odpowiednio wcześniej

Jeśli nie chcesz, by z ciasta wyszedł zakalec, musisz pamiętać o podstawowej zasadzie - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu będą piekły się jednakowo. Wyciągnij więc masło, jajka, jogurt czy śmietanę z lodówki na około dwie godziny przed przygotowywaniem ciasta. Warto wiedzieć, że ta zasada nie dotyczy ciasta kruchego - wówczas śmietana czy masło powinny być mocno schłodzone.

Przesiewaj sypkie produkty przez sito

Kolejnym krokiem, który zmniejszy ryzyko zakalca, jest przesiewanie sypkich produktów przez sito. To pozwoli pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, a w przypadku mąki odpowiednio ją napowietrzyć. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie puszyste i lekkie. Przesiewamy też kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i mielone orzechy.

Reklama

Ważne są proporcje i kolejność dodawania składników

Gospodynie, które sztukę przygotowywania wypieków mają już w małym palcu, często robią ciasto "na oko", czyli bez zaglądania do przepisu. Jeśli jednak dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem lub nie masz dużej wprawy, lepiej trzymaj się dokładnych proporcji i kolejności dodawania składników. Wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie. Jeśli dodasz zbyt dużo cukru, tłuszczu czy wody, możesz zaburzyć gęstość ciasta, co przyczyni się do powstania zakalca. Przeczytaj też przepis od początku do końca, zanim zabierzesz się za przygotowywanie wypieku i zaplanuj kolejne kroki. Przykładowo, ubicie piany zbyt wcześnie może doprowadzić do jej opadnięcia, jeśli będzie się zwlekać z połączeniem jej z resztą składników.

Mieszaj składniki w odpowiedni sposób

Nie bez znaczenia jest też sposób mieszania składników do ciasta. Należy to robić jedynie do momentu ich połączenia. Zbyt długie miksowanie sprawi, że do ciasta dostanie się dużo powietrza - przez to podczas pieczenia szybko wyrośnie, ale później szybko opadnie. Ważna jest również zasada, by masę mieszać tylko w jednym kierunku. Dlaczego? Mąka zawiera gluten, który zbudowany jest z włókien. Mieszanie ciasta w różne strony może sprawić, że włókna się rozerwą, co prowadzi do zmiany struktury surowej masy i powstawania zakalca.

Uważaj z owocami

To właśnie z ciasta z owocami najczęściej robi się zakalec. Wszystko dlatego, że mogą mocno obciążyć ciasto i opaść na dno, a przez to utrudnić dopieczenie przy spodzie. Ponadto przy wysokiej temperaturze wydobywa się z nich sok, co też sprzyja powstawaniu zakalca. Dlatego należy dobrze wysuszyć owoce przed dodaniem ich do ciasta. Można je obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej lub mąki. Niektóre owoce warto też układać w odpowiedni sposób, np. śliwki skórką do dołu, a maliny dziurką do góry. Wydobędzie się z nich mniej soku, a tym samym prawdopodobieństwo zakalca będzie mniejsze.

Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia

Co może jeszcze sprawić, że z ciasta wyjdzie zakalec? Nieodpowiednie pieczenie. Przede wszystkim foremkę z masą należy wkładać dopiero po nagrzaniu się piekarnika do odpowiedniej temperatury podanej w przepisie. Trzymaj się też określonego czasu pieczenia i nie otwieraj w trakcie piekarnika. Częste zaglądanie do ciasta i gwałtowna zmiana temperatur sprawią, że wypiek opadnie. Ciasto można sprawdzić dopiero po upływie czasu podanego w przepisie, np. wbijając drewniany patyczek do środka. Jeśli będzie suchy, można wyjąć ciasto, a jeśli będzie oblepiony, to znaczy, że wypiek potrzebuje jeszcze kilku lub kilkunastu minut w piekarniku. 

Zobacz także:

Szarlotka sypana: Prosty przepis na pyszny deser

Przepis na pierniczki świąteczne. Wyjdą mięciutkie i aromatyczne

Winne ciasto czekoladowe

Piernik dojrzewający - wszystko co musisz wiedzieć

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama