Reklama

Wyśmienity przepis na chleb z mlekiem. Zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach

Chleb z mlekiem kojarzy się wielu osobom ze smakiem dzieciństwa i domem babci. Najczęściej wykorzystywano do tego czerstwy chleb, który spisany był już na straty. Kromki ulubionego pieczywa można moczyć w całości lub pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać do mleka. Czemu warto jeść chleb z mlekiem? Jakie ma właściwości? Podpowiadamy.

Dlaczego chleb z mlekiem?

Chleb z mlekiem to kultowe danie naszych babć, które dla wielu jest prawdziwym smakiem dzieciństwa. Zamiast wyrzucać kromkę chleba do kosza, warto zamoczyć ją w misce z mlekiem z dodatkiem cukru. Możesz też podzielić chleb na mniejsze kawałki i wrzucić do mleka, dzięki czemu otrzymasz pyszne śniadanie. By urozmaicić smak dania, warto dodać odrobinę cynamonu, sprawdzi się też kardamon. Jeśli nie masz czasu na poranny posiłek, chleb z mlekiem to idealne rozwiązanie.

Właściwości chleba z mlekiem

Chleb z mlekiem można przygotować w prosty i szybki sposób, oprócz tego posiada wiele właściwości zdrowotnych. Najlepsze jest pieczywo pełnoziarniste, ponieważ w swoim składzie zawiera duże ilości błonnika. Pobudza on pracę jelit, a dodatkowo zmniejsza apetyt, więc jest idealny dla osób przebywających na diecie. Chleb tego typu ma dużo białka, które stanowi podstawowy budulec organizmu.

Reklama

Mleko natomiast to napój zawierający spore ilości witaminy B12, odpowiedzialnej za prawidłową pracę układu nerwowego. Ponadto bierze ona udział w procesie powstawania czerwonych krwinek. W mleku znajduje się też potas: minerał ten reguluje pracę serca i ciśnienie krwi.

Babciny przepis na chleb z mlekiem

Poniżej przedstawiamy przepis na idealne śniadania dla całej rodziny. Do przygotowania chleba z mlekiem potrzebujesz kilku składników:

  • 1 szklankę mleka,
  • 3 kromki chleba,
  • pół łyżeczki esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) lub pół łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku podziel pieczywo na drobne kawałki, by było łatwiejsze do spożycia. Im mniejsze kostki, tym szybciej rozmiękną w mleku. Rozdrobnione pieczywo przełóż do głębokiej miski.
  2. Do średniej wielkości garnka wlej mleko, esencję waniliową i dodaj cukier lub cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzej na małym ogniu.
  3. Kiedy mieszanka będzie już ciepła, zalej nią kawałki przygotowanego wcześniej pieczywa. By urozmaicić smak dania, możesz dołożyć kilka orzechów.

Polecamy:

Połącz jajka z tymi produktami, a przyspieszysz odchudzanie. Pyszne kombinacje na utratę wagi

Sześć faktów o żółtym serze, o których nie miałaś pojęcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb z mlekiem | ciemny chleb | chleb jasny | mleko a zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama