Reklama

Wykorzystaj do tego wodę po gotowaniu suszonych grzybów. Urozmaicisz przepisy nie tylko w te święta

Na kilka dni przed Wigilią w całym domu unosi się apetyczny aromat przygotowywanych świątecznych dań. Nie brakuje w nim także zapachu suszonych grzybów, które odnajdziemy m.in. w zupie, bigosie oraz uszkach i pierogach. By wydobyć z nich jak najwięcej smaku, gotujemy je w wodzie z przyprawami. Najczęściej powstały wywar ląduje w zlewie, co okazuje się sporym błędem. Sprawdź, do czego wykorzystać wodę po ugotowanych grzybach.

  • Spożywanie wigilijnych potraw z grzybami ma zapewnić wszystkim domownikom oraz gościom przychylność zmarłych.
  • Grzyby znajdziemy w tradycyjnych przepisach świątecznych w niemal wszystkich regionach Polski.
  • W wielu domach to właśnie od zupy grzybowej rozpoczyna się wigilijną wieczerzę. Na Podlasiu będzie to barszcz grzybowy na zakwasie, a w rejonie Podkarpacia króluje postny żur ze sporą ilością suszonych grzybów.

Grzyby - smaczne źródło witamin

Jadalne okazy grzybów stanowią bogate źródło witamin z grupy B. Co ciekawe, część gatunków nie ustępuje zawartością niacyny i ryboflawiny popularnym produktom zbożowym oraz mięsu. W grzybach znajdziemy także:

Reklama

  • witaminę C,
  • tiaminy,
  • kobalaminy,
  • witaminę D,
  • witaminę E.

Po grzyby warto sięgnąć także ze względu na liczne składniki mineralne, wśród których prym wiodą fosfor, magnez oraz potas. Napotkamy w nich także pierwiastki śladowe, np. cynk, żelazo, miedź, mangan, selen czy molibden.

Sprawdź: Wigilijne danie na słodko. Skąd się wzięła kutia i jak ją przygotować?

Wpływ grzybów na zdrowie

Właściwości prozdrowotne grzybów związane są przede wszystkim z obecnością błonnika pokarmowego oraz związków biologicznie aktywnych, czyli: beta-glukanów, chitosanów i polifenoli. W badaniach wykazano, że regularne spożywanie grzybów obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.
Obecne w grzybach biologicznie aktywne związki wykazują silne działanie:

  • immunostymulujące,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • hipoglikemiczne,
  • antyoksydacyjne.

Mimo licznych zalet warto pamiętać o tym, że grzyby zalicza się do produktów ciężkostrawnych. Dzieje się tak ze względu na obecność chityny, której człowiek nie jest w stanie strawić. Z tego względu mogą długo zalegać w przewodzie pokarmowym. Nie zaleca się podawania ich dzieciom do 7. roku życia oraz osobom starszym z aktywnymi problemami gastrycznymi.

Sprawdź: Pierogi pieczone w piekarniku. Poznaj ich wyborny smak

Suszone grzyby na wigilijnym stole

Na liście tradycyjnych potraw wigilijnych, w których nieodłącznym składnikiem są grzyby, znalazły się m.in.:

  • tradycyjna kapusta z grzybami,
  • zupa grzybowa,
  • bigos,
  • wigilijny żur grzybowy,
  • uszka z grzybami,
  • pierogi z kapustą kiszoną i grzybami,
  • wigilijne gołąbki z nadzieniem na bazie kaszy i grzybów,
  • barszcz czerwony na wywarze z grzybów.

Sprawdź: Bez tego ciasta nie ma świąt. Najlepszy moment na przygotowanie staropolskiego piernika

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów?

W wielu domach automatycznie wylewa się wodę po gotowaniu grzybów do zlewu. Okazuje się, że to niepotrzebne marnotrawienie wywaru o cennych właściwościach zdrowotnych. Bulion grzybowy wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale także aromatem, który przywodzi na myśl świąteczny czas. Zamiast się go pozbywać, lepiej zdecydować się na jego zamrożenie lub dalsze przetworzenie.

Jeśli zdecydujemy się na przechowanie wody z grzybów w zamrażalniku, poczekajmy do całkowitego jej wystygnięcia, a następnie przelejmy do specjalnych woreczków lub pojemników na lód. Teraz wystarczy włożyć je do zamrażalki i odczekać kilka godzin. Tak przygotowane kostki wykorzystamy podczas gotowania obiadu jako bazę do zup, sosów i marynat. Jak inaczej można wykorzystać wywar grzybowy w kulinariach?

Sprawdź: Wigilijny kompot z suszu: Przepis i właściwości

Przepis na domowy koncentrat grzybowy

Składniki:

  • ok. 3 litry lekko posolonej wody po obgotowanych grzybach leśnych
  • wyparzone słoiki ze szczelną zakrętką

Przygotowanie:

  1. Po dokładnym obgotowaniu grzybów leśnych wyciągamy je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Garnek z pozostałą wodą zostawiamy na minimalnym ogniu bez przykrycia. W ten sposób zachowa cenne witaminy oraz niepowtarzalny smak.
  2. Całość odparowujemy do momentu uzyskania ciemnobrązowego koloru oraz intensywnie grzybowego smaku i aromatu. Przy garnku o pojemności minimum 5 l i zawartości 3 l wody grzybowej, potrwa to ok. 3-4 godzin. Zawiesinę warto od czasu do czasu przemieszać.
  3. Po całkowitym odparowaniu wody przelewamy gotowy koncentrat do wyparzonych wcześniej słoiczków, a następnie zakręcamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  4. Kolejnego dnia zabieramy się za pasteryzowanie. W tym celu wnętrze garnka wykładamy ścierką, a następnie wkładamy słoiki, pamiętając o zachowaniu odstępu. Wlewamy wodę do połowy ich wysokości i gotujemy przez 15-20 minut od momentu ponownego zawrzenia.
  5. Koncentrat z powodzeniem wykorzystamy jako bazę do zup i sosów oraz dodatek do placków i kaszy gryczanej. Gotowy produkt jest dość słony, dlatego lepiej dodatkowo nie dosalać potraw, do których go dodajemy.

Sprawdź: Co dodać do świątecznego śledzia?

Zupa grzybowa na wywarze

Suszone, a następnie gotowane grzyby najczęściej stanowią nadzienie do postnych uszek oraz dodatek do wigilijnej kapusty. By w pełni wykorzystać ukryty w nich potencjał, warto przeznaczyć powstały po ich ugotowaniu wywar do przygotowania prostej i smacznej zupy grzybowej.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1 l wywaru z grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka makaronu, np. muszelki
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy zimną wodę, następnie dodajemy marchewki, pietruszkę, pora, obraną cebulę oraz liście laurowe. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 30 minut.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu do wywaru dorzucamy makaron i gotujemy przez 7-10 minut. W kolejnym kroku dolewamy wcześniej przygotowany wywar grzybowy oraz śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i odrobiną zupy. Całość mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Sprawdź również:

Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką

Jak upiec schab, żeby był soczysty? Spróbuj tej marynaty

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama