Reklama

Triki kuchennie, które powinien znać każdy

Większość ludzi gotowanie traktuje jako dobrą zabawę i pasję. Mimo to, szukamy sztuczek i trików, które ułatwią nam to zadanie. Jeżeli chcesz poznać kilka takich sztuczek, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu. Tym z kolei, którzy w kuchni nie potrafią się odnaleźć proponujemy je jeszcze goręcej. Może przekonasz się, że sztuka gotowania wcale nie jest taka trudna?

Jak sprawić, aby kostki lodu były idealnie przezroczyste?

Chcesz uzyskać krystalicznie przejrzyste kostki lodu? Wbrew pozorom nie jest to trudne. Mrożąc wodę bezpośrednio z kranu lód będzie miał mlecznobiały odcień. Jeżeli jednak do przygotowania lodu użyjesz wody, która wcześniej została przegotowana, a następnie wystudzona, lód będzie krystalicznie przejrzysty.

Jak wycisnąć więcej soku z cytryny?

Potrzebujesz sporej porcji soku z cytryny? Przed wyciskaniem, umyj dokładnie owoc, delikatnie dociskając go do blatu stołu roluj cytrynę przez chwilkę. Poczujesz, że owoc staje się miękki i dużo łatwiej będzie ci wycisnąć z niego sok. Uzyskasz go również więcej niż w przypadku zwykłego wyciskania.

Jak szybko schłodzić wino lub drinki bez użycia lodu?

Chcesz szybko schłodzić drinka lub wino, jednak lód rozcieńcza go i przez to traci smak? Użyj mrożonych owoców. działają dokładnie tak samo jak lód, jednak nie trzeba obawiać się o rozcieńczenie napoju. Możesz również użyć specjalnych kostek z kamienia, które umieszcza się w zamrażarce i gotowe wrzuca do drinka.

Jak szybko obrać imbir?

Obieranie imbiru przysparza trudności, ponieważ korzeń ma nieregularny kształt. Jeżeli nie chcesz wyrzucać z obierkami zbyt dużej ilości  miąższu, zrezygnuj z obierania go nożem. Imbir ma delikatną, miękką skórkę, dzięki czemu z łatwością usuniesz ją przy użyciu...łyżeczki. Wewnętrzną stroną łyżeczki przeciągaj po skórce. Pamiętaj jednak, aby obierać jedynie tyle imbiru, ile zużyjesz. Resztę przechowuj w skórce.

Jak grillować rybę, żeby nie przyklejała się do rusztu?

Chcesz przygotować rybę na grillu?  To bardzo zdrowe i zdecydowanie pyszne rozwiązanie. Jednak mięso ryby jest bardzo delikatne i może rozsypywać się i przyklejać do rusztu. Jak temu zapobiec? Weź cytrynę, pokrój ją na cienkie plasterki i ułóż na ruszcie obok siebie. Teraz wystarczy położyć rybę na cytrynie i grillować. Cytryna oddzieli delikatną rybę od rusztu, a dodatkowo nasyci mięso aromatem i zapobiegnie jej przesuszeniu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama