Reklama

Triki, które ułatwią ci życie

Chcesz wiedzieć jak szybko obrać kiwi? Nie wiesz jak sprawić, żeby sałata dłużej zachowała świeżość, czy jak usunąć nadmiar tłuszczu z foremek? Mamy rozwiązania tych i innych problemów, a także triki, które ułatwią ci zwykłe czynności. Jeśli chcesz je wszystkie poznać, przejdź do dalszej części artykułu.

Jak usunąć nadmiar oleju z foremek?

W trakcie robienia muffinek czy innych wypieków wlałeś zbyt dużo oleju do foremek? Nie musisz ich myć i przygotowywać od nowa. Wystarczy, że wsypiesz odrobinę ryżu, który wchłonie tłuszcz. Po chwili wysyp ryż i gotowe. Foremki nadają się do pieczenia.

Jak zapewnić dłuższą świeżość sałacie?

Sałata to delikatne warzywo, które łatwo więdnie i traci świeżość i chrupkość. Wystarczy jednak prosty trik, aby znacznie wydłużyć jej świeżość. Wystarczy w pojemniku z sałatą umieścić papierowy ręcznik, który będzie wchłaniał nadmiar wilgoci. Dzięki temu sałata nie zwiędnie, ani nie zacznie się psuć.

Jak szybko zrobić mrożoną kawę?

Kawa mrożona jest ulubionym napojem wielu ludzi, jednak aby ją przygotować potrzebujesz sporo czasu. Najpierw trzeba przygotować kawę, Później schłodzić ją i dopiero wtedy możesz przygotować napój. A co jeżeli z łatwością możesz skrócić ten czas? Wystarczy przygotować mocną kawę, wlać ją do foremek na lód i zamrozić. Kiedy będziesz mieć ochotę na mrożoną kawę, wystarczy do szklanki wlać zimne mleko i dodać kilka kostek zamrożonej kawy.

Jak obrać kiwi?

Kiwi to bardzo zdrowy owoc. Zawiera dużą dawkę witaminy C, a więc szczególnie zimą powinniśmy wprowadzić go do swojej diety, aby zapewnić sobie zdrowie i prawidłową pracę układu odpornościowego. Jak szybko obrać ten zdrowy owoc? Odkrój obie końcówki i weź dużą łyżkę. Wsuń ją pod skórkę i obróć dokładnie dookoła, a cała skórka odejdzie od miąższu.

Jak zmiękczyć masło?

Masło swoją konsystencję uzależnia od temperatury otoczenia. Jeżeli trzymasz je cały czas w lodówce, z pewnością trudno będzie ci rozsmarować je na kromce. Aby ułatwić sobie to zadanie, weź szklankę, napełnij ją wrzątkiem i pozostaw na chwilę, aby szkła rozgrzało się. Następnie wylej wodę a gorącą szklanką przykryj masło. Po chwili wysoka temperatura zmiękczy masło i z łatwością rozsmarujesz je na pieczywie.

Jak ułatwić sobie robienie naleśników?

Jeżeli ty i twoja rodzina lubicie naleśniki, ale odmierzenie odpowiedniej ilości ciasta jest dla ciebie prawdziwą zagadką, weź zwykłą butelkę z dozownikiem, wlej do niej gotowe ciasto i z łatwością możesz kontrolować ilość wylewanego  ciasta. Dzięki butelce możesz także tworzyć naleśniki o różnych kształtach. Teraz smażenie naleśników może stać się zabawą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama