Reklama

Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Jak zrobić?

Placki ziemniaczane to przysmak, którym wiele osób chętnie się zajada. Jednak ich przygotowanie – mimo tego, że jest proste – zabiera sporo czasu. Wszystko przez to, że należy zetrzeć ziemniaki na tarce. Nie dość, że to mozolna czynność, to jeszcze można przy niej skaleczyć sobie palce! Dla miłośników placków ziemniaczanych mamy jednak dobrą wiadomość. Można je zrobić bez tarcia ziemniaków! Wystarczy wykorzystać do tego blender. Jak zrobić szybkie placki ziemniaczane bez tarcia? Podpowiadamy.

Genialny pomysł na szybkie placki ziemniaczane

Jest wielu miłośników placków ziemniaczanych, ale niewielu tarcia ziemniaków - kluczowej czynności podczas przygotowania tego dania. Jak się okazuje, nie trzeba męczyć się i tracić na to czasu. Aby w szybki sposób przygotować placki ziemniaczane, wystarczy użyć blendera! Placuszki wyjdą wtedy o wiele delikatniejsze i bardziej jednolite. Do ich przygotowania najlepiej sprawdzą się starsze ziemniaki, ponieważ mają w sobie więcej skrobi i nie są tak wodniste jak młode. Do tego polecane są odmiany z żółtym miąższem.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki?

Przepis na placki ziemniaczane z blendera jest bardzo prosty. Ani się obejrzysz, a danie będzie gotowe.

Reklama

Potrzebne składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • Połowa cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pozbawiamy zewnętrznej warstwy i również kroimy. Czosnek obieramy.
  2. Ziemniaki wrzucamy do blendera partiami i miksujemy. Na początku warto dolać trochę wody, by blender mógł swobodnie poruszać ostrzami. Dorzucamy też cebulę i czosnek oraz wszystkie blendujemy na gładkie puree. Całość należy przełożyć na sito wyłożone ściereczką, aby sok ściekł.
  3. Odciskamy miąższ i przekładamy do miski. Następnie dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Na koniec wszystko mieszamy.
  4. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy placki, nakładając po dwie łyki masy. Gdy zarumienią się z jednej strony, przewracamy na drugą.

Tak przygotowane placki ziemniaczane wyjdą jednocześnie aksamitne i chrupiące. Podajemy je według uznania z cukrem, śmietaną, sosem grzybowym czy gulaszem. Zobacz również jak smażyć placki ziemniaczane, by wyszły idealne. 

Polecamy także:

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały?

Przepis pijana zakonnica podbija internet!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama