Reklama

Sprytne triki kuchenne, które ułatwią ci pracę

Przygotowywanie posiłków zabiera mnóstwo czasu. Nie jest też łatwym zadaniem. Jeżeli chcesz być mistrzem w swojej kuchni, poznaj kilka prostych trików, które pomogą ci skrócić czas przygotowania potraw i ułatwią ci zadanie. Koniecznie poznaj wszystkie i wykorzystaj w codziennej pracy w kuchni.

Reklama

Jak szybko oddzielić żółtko od białka

Jeżeli pieczesz ciasto lub przygotowujesz posiłek i chcesz oddzielić białko od żółtka wykorzystaj do tego pustą, plastikową butelkę. W ten prosty sposób oddzielisz je bez problemu i to w kilka chwil. Rozbij jajko i wylej je na miskę. Pustą butelkę ściśnij i przyłóż do żółtka. Ostrożnie  puszczaj butelkę, a żółtko zostanie delikatnie wciągnięte do wnętrza. Teraz wyciśnij je na oddzielny talerz i gotowe.

Osusz makaron

Aby makaron nie sklejał się, przelewasz go letnią wodą zaraz po ugotowaniu? To błąd. Być może ten sposób pomoże zapobiec sklejaniu makaronu, ale wilgotnego makaronu nie da pokryć się sosem. Zamiast przelewać go wodą wysyp ugotowany makaron na patelnię i pozwól mu swobodnie wyschnąć. Suchy nie będzie się sklejał, a z pewnością o wiele łatwiej pokryje się sosem.

Nie przejmuj się złamanym tortem

Jeżeli robiąc ciasto na urodziny lub inną okazję, zdarzy ci się upuścić ciasto lub rozłamie się podczas przenoszenia, niczym się nie przejmuj. Wszystko da się uratować. Jeżeli powstały dosyć duże kawałki, możesz spróbować “skleić” je bitą śmietaną lub masą, a łączenia zatuszować za pomocą owoców, polewy czy innych dekoracji. Możesz również przenieść kawałki tortu do dużej szklanej misy. Jeżeli nie ma żadnych większych kawałków, przekształć wypiek w smakowite desery. Przełóż je do ozdobnych pucharków lub szklanek i schłodź. Smak pozostanie niezmieniony, a deser będzie uratowany.

Zagnieć ciasto na brytfance

Jeżeli chcesz zagnieść ciasto, zrób to bezpośrednio na brytfance. W ten sposób unikniesz dodatkowego sprzątania stolnicy lub miski po ugniataniu. Nie musisz się również martwić o wyciekające składniki z ciasta. Gotowy produkt możesz od razu rozłożyć na blasze i jest gotowy na kolejne składniki.

Jak wyczyścić blender

Przygotowujesz koktajle, sosy czy inne potrawy w blenderze? Zapewne masz problem z wyczyszczeniem urządzenia. Jest na to prosty sposób. Napełnij kubek do blendowania wodą do ⅓ wysokości. Dodaj kilka kropli płynu do mycia naczyń i włącz urządzenie. Po kilku chwilach wylej zawartość kubka i przepłucz go dokładnie. Po osuszeniu, blender będzie gotowy do dalszej pracy.

Jak zrobić bułkę tartą

Zabrakło ci bułki tartej lub nie wiesz co zrobić z nadmiarem czerstwego pieczywa? Możesz szybko zrobić bułkę tartą własnoręcznie. Jak to zrobić? Weź pieczywo i wysusz dokładnie w piekarniku lub na kaloryferze. Suche bułki umieść w blenderze lub zmiel w maszynce do mielenia. Jeżeli nie masz czasu czekać, aż bułka wyschnie, możesz ją również zamrozić. Umieść pieczywo w szczelnie zamykanych woreczkach w zamrażalniku na kilka godzin. Kiedy bułki będą dokładnie zmrożone, możesz je zmielić.

Jak szybko zmiękczyć zamarznięte lody

Lody to ulubiony deser wielu ludzi. Przechowywane przez długi czas w zamrażarce mogą zmienić się jednak w twardą jak skała bryłę. Jeżeli chcesz sprawić, aby szybko stały się miękkie i gotowe do zjedzenia, weź ostry nóż i ogrzej go w gorącej wodzie. Natnij lody na głębokość kilku centymetrów. Następnie powtórz czynność, aż do pokrojenia całej powierzchni w kostkę. Mniejsze kawałki znacznie szybciej się rozmnożą. Tego sposobu używaj również do rozmrożenia mięs, warzyw czy ciast.

Jak rozmrozić mięso

Jak rozmrozić duży kawałek mięsa? Wystarczy, że umieścisz go w plastikowej torebce, szczelnie ją zamkniesz i umieścisz w metalowej misce. Następnie zalejesz ją ciepłą wodą (w temperaturze pokojowej lub nieco wyższej). Mięso po kilku minutach powinno zacząć się rozmrażać. Możesz sprawdzać co jakiś czas temperaturę wody. Jeżeli będzie zbyt zimna, wymień ją na nową, ciepłą porcję.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama