Reklama

Sprawdzony przepis na jagodzianki

Kiedy lato w pełni na stole nie może zabraknąć prawdziwych słodkości, takich jak pyszne jagodzianki. Drożdżówki z tym nadzieniem smakują wyśmienicie i są idealną opcją na śniadanie lub jako dodatek do kawy. Ich wykonanie jest dość proste, a smak naprawdę kuszący. Ponadto jagody zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które są ważne dla naszego zdrowia. Jak zrobić jagodzianki? Poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Co to są jagodzianki?

Jagodzianki to słodka przekąska, która stanowi świetny dodatek do kawy. Te słodkie bułeczki najlepiej smakują z prawdziwymi leśnymi jagodami, ale można też wykorzystać borówkę amerykańską. Sezon na te owoce przypada w lecie i właśnie wtedy warto zrobić pyszne jagodzianki. Drożdżówkę możesz podać z kruszonką lub cukrem pudrem, inni zaś wybierają słodki lukier.

Właściwości zdrowotne jagodzianek

Pierwsze borówki amerykańskie pojawiają się w lipcu, dlatego już wtedy warto skorzystać z ich zdrowotnych właściwości. Do wypieku słodkich bułek można też wykorzystać jagody leśne, które dojrzewają początkiem lata. Zarówno jedne, jak i drugie owoce zawierają wiele cennych składników, między innymi miedź czy witaminy z grupy B. Pierwszy składnik pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz wzmacnia naczynia krwionośne, a ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy. Pierwiastek ten razem z żelazem bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, które odpowiadają za transport tlenu do całego organizmu.

Reklama

Natomiast witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Oprócz tego wspierają pracę metabolizmu i pomagają w przyswajaniu węglowodanów. Przyczyniają się do zamiany glukozy w energię, która jest wykorzystywana w codziennej pracy organizmu. Ponadto odpowiednia ilość tego składnika wspiera utrzymanie dobrej kondycji skóry, włosów oraz paznokci.

Jak zrobić jagodzianki?

Do przygotowania nadzienia:

  • 300 gramów jagód lub borówek amerykańskich,
  • trzy łyżki cukru,
  • jedną łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać.

Do przygotowania kruszonki:

  • 100 gramów zimnego masła,
  • 180 gramów mąki pszennej,
  • 100 gramów cukru.

Sposób przygotowania kruszonki:

  1. Do miski należy wsypać wszystkie składniki, a potem palcami ugniatać i rozcierać je, aż powstaną małych grudek.
  2. Rozłóż kruszonkę równomiernie na górnej części bułek i wstaw je do piekarnika. Gotowe!

Do zrobienia pysznych jagodzianek potrzebujesz kilku składników:

  • 500 gramów mąki pszennej chlebowej,
  • 7 gramów suchych drożdży,
  • szczyptę soli,
  • 250 mililitrów mleka,
  • 1 jajko,
  • 80 gramów roztopionego masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 8 gramów cukru waniliowego.

Sposób przygotowania jagodzianek:

  1. Na początku wymieszaj mąkę z drożdżami, a następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Potem dodaj roztopiony tłuszcz i dalej ugniataj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
  2. Uformuj z ciasta kulę i podziel na równe części. Zrób okrągłe bułeczki, a następnie rozwałkuj je na placek.
  3. Na środku umieść farsz z jagodami, a potem zlep ciasto jak pierogi. Dociskaj dokładnie brzegi i delikatnie roluj, aż będą miały owalny kształt. Nałóż na nie wcześniej przygotowaną kruszonkę.
  4. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, a kiedy się nagrzeje, włóż do środka bułki i piecz przez 20 minut. Gdy będą już wyrośnięte, a patyczek suchy, wyjmij jagodzianki na blachę i poczekaj aż ostygną.

Zobacz też:

Jakie właściwości ma miód lawendowy? Remedium na stres i skołatane nerwy

Nie wyrzucaj pestek z wiśni. Przydadzą się, gdy bolą stawy, mięśnie i zatoki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Drożdżowe jagodzianki | jagodzianki | domowe drożdżówki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama