Reklama

Restauracyjne sztuczki na pozbycie się gryzącego zapachu cebuli

Surowa cebula jest bardzo zdrowa, ale nawet najwięksi jej wielbiciele znają to uczucie, gdy zje się jej za dużo i czuje jej ciężkość. Podczas gdy smażona, gotowana czy karmelizowana cebula nie ma już takiego zapachu, to jednak podczas jej przyrządzania w wysokiej temperaturze, tracimy jej wspaniałą chrupkość. Na szczęście istnieje kilka sztuczek restauracyjnych, dzięki którym możemy zmniejszyć nieprzyjemne cechy surowej cebuli, zachowując przy tym jej cenne składniki.

Zanurz cebulę w lodowatej wodzie Drażniące właściwości cebuli spowodowane są obecnością związków siarki, które są neutralizowane podczas gotowania. Woda może dać podobny efekt, ponieważ działa na wiele składników, zmniejszając drażniący zapach cebuli. Pozostaw cebulę w zimnej wodzie na około 10 minut, a zapach cebuli będzie znacznie mniej intensywny. Możesz też zanurzyć je w occie lub soku z cytrusów, aby dodać do nich nowego aromatu. Ta sztuczka ma jeszcze jedną zaletę: dodanie lodu do wody nadaje cebuli chrupkości, co może dać nowe życie starszym cebulom lub po prostu zamienić świeże cebule w doskonałą chrupiącą przyprawę.

Obtocz cebulę w soli Dla tych, którzy nie chcą chrupkich, namoczonych wcześniej w wodzie cebul, cenna może okazać się informacje, że posolenie ich może wyeliminować szczypanie w oczy podczas krojenia, ale również nadać im delikatniejszą strukturę. Obtocz cebulę w soli i pozostaw ją na 15 minut; sól wchłonie dużą ilość wilgoci i nieco składników odpowiedzialnych za drażniące właściwości cebuli. Następnie możesz zetrzeć/strząsnąć nadmiar soli, jeśli chcesz. Jest to również przepis na dodatek do sosu do sałatki; posól kilka pokrojonych szalotek, a wilgotny sos połączy się z delikatnym smakiem cebuli.

Dodaj ocet lub wodę i wstaw do mikrofalówki A to najszybszy sposób: włóż pokrojone cebule do miski z wodą i octem, dodaj sól, a następnie wstaw miskę do mikrofalówki na 10 sekund. Voilà! Jako kompromis pomiędzy surową a ugotowaną cebulą, zalecamy gotowanie jej przez minutę lub dwie na dużym ogniu, co wyeliminuje intensywny zapach cebuli, pozostawiając jej strukturę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama