Reklama

Praktyczne porady, które zaoszczędzą twój czas podczas gotowania

Nieważne, czy jesteś profesjonalistą w kuchni, czy żółtodziobem, zawsze znajdą się sposoby na to, by ułatwić sobie przygodę z gotowaniem. Dowiedz się, jak możesz spędzić mniej czasu w kuchni i cieszyć się swoimi dokonaniami.

Reklama

Użyj szybkowaru

Jeśli chcesz osiągnąć efekt jak z wolnowaru, ale nie masz czasu, by czekać cały dzień, użyj szybkowaru. Zrobi dokładnie to samo z potrawą, ale w zaskakująco szybkim czasie.

Nie musisz przypiekać

Na pewno zauważysz, ze w większości przepisów do wolnowaru należy najpierw przyrumienić mięso. Nie musisz tego robić, bo jest na to rozwiązanie. Dodaj do mięsa odrobinę sosu pomidorowego i sosu sojowego, a twoje mięso będzie mieć ten sam głęboki smak.

Używaj produktów sezonowych

Czasem może być to niewygodne, jednak warto gotować z produktami sezonowymi. Jest to tańsze i pomaga zaoszczędzić na czasie, bo nie trzeba pracować nad produktami, by nadać im smak. Świeże produkty już go mają.

Trzymaj najważniejsze rzeczy pod ręką

Nie ma nic gorszego, niż zauważenie, że brakuje ci podstawowych rzeczy do przepisu. Pamiętaj, by wypełnić szafkę takimi rzeczami jak:

zioła i przyprawy (najlepiej hodowane w domu), mąka, cukier, jajka

Podstawowe rzeczy do kuchni azjatyckiej, jak olej z orzechów arachidowych, chili, czosnek, sos sojowy, sos rybny, mleko kokosowe i różne pasty curry.

Zadbaj o przestrzeń

Może to jest dziwne, jednak to bardzo ważny punkt. Bałagan w kuchni uniemożliwi znalezienie danej rzeczy i sprawi, że spędzisz więcej czasu na gotowaniu.

Gotowanie na zapas

Zamiast gotować co wieczór, przygotuj trzy większe porcje i zamróź. Jeśli masz więcej czasu, przygotuj kilka różnych potraw. Takie potrawy przydadzą się, gdy jest się zbyt zmęczonym, by gotować. W ten sposób nie będziesz zmuszony jeść fast foodów, jeśli będziesz mieć w lodówce coś smaczniejszego.

Zainwestuj w dobre patelnie i garnki

Podobnie jak w przypadku noży, dobre garnki i patelnie są drogie. Jednak są tego warte. Dzięki temu przygotujesz jedzenie dobrej jakości, a gotowanie będzie szybsze, bo nagrzewają się szybciej. Ponadto nie będą przypalać jedzenia.

Sprawdź, jak długo rozgrzewa się olej

Jeśli sprawdzisz, ile rozgrzewa się olej, możesz od razu po upłynięciu odpowiedniej ilości czasu wrzucić składniki na patelnię.

Upiecz buraki w całości

Nie musisz marnować czasu na obieranie buraków, które dodatkowo plamią ręce. Wystarczy owinąć je folią i włożyć do pieca. Potem łatwiej będzie zdjąć z nich skórkę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama