Reklama

Pomysłowe sztuczki, które zmienią twoje spojrzenie na gotowanie

Ludzka pomysłowość nieustannie nas zaskakuje. Dziś podzielimy się z wami małymi, lecz niezwykle pomysłowymi sztuczkami, dzięki którym zmieni się sposób, w jaki jecie pewne potrawy.

Reklama

Piecz dwie pizze na raz

Przed włożeniem pizzy do piekarnika po prostu przetnij je na pół. Nie będziesz już musiał więcej piec ich oddzielnie.

Jedz zawsze miękkie lody

Aby zapobiec twardnieniu lodów w zamrażalce, włóż je do uszczelnianej plastikowej torebki. Teraz już żadna łyżka nie zegnie się z powodu twardego jak skała deseru.

Zjedz resztki kremu czekoladowego we właściwy sposób

Zamiast wyrzucać do śmieci (prawie) pusty słoik ze smakowitymi resztkami czekoladowego masła, włóż do niego trochę lodów. I oto super deser jest gotowy!

Zagrzej dwie porcje jedzenia w kuchence mikrofalowej na raz

Postaw drugą miskę z jedzeniem na kubku lub szklance, podgrzej i smacznego!

Przygotuj babeczkowe kanapki

Przetnij babeczkę na pół i zrób z niej kanapkę. Nie tylko ograniczysz szanse, że obsypiesz się lukrem - babeczki smakują lepiej jedzone w ten sposób.

Rozłup na wpół pęknięte orzeszki pistacjowe

Weź trudnego do otworzenia orzeszka pistacjowego i wciśnij w otwór połówkę skorupki innego orzeszka - orzeszek jest otwarty! I nie połamałeś paznokci.

Pozbądź się pokruszonych płatków

Wystarczy, że wysypiesz płatki śniadaniowe na sitko i przesiejesz, aby oddzielić pełne płatki od pokruszonych drobinek.

Otwórz uparty słoik

Jeśli nie możesz poradzić sobie z odkręceniem pokrywki słoika, użyj łyżki lub otwieracza do konserw. Wsuń łyżkę pomiędzy pokrywkę a słoik. Jak tylko powietrze dostanie się do środka, słoik natychmiast się on otworzy.

Piecz jajka w skorupkach

Gotowanie nie jest jedynym sposobem na przygotowanie jajek - możesz także je upiec. Pieczone jajka uważa się za delikatniejsze, choć ten sposób przygotowania zabiera więcej czasu: od 25 do 30 minut w temperaturze 160 stopni C.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama