Reklama

Pięć przepisów na ciastka świąteczne

Boże Narodzenie tuż tuż, zatem wiele osób z pewnością planuje już świąteczne menu. Poza potrawami wigilijnymi nie może zabraknąć w nim pysznych ciasteczek, które umilą podniebienia nie tylko maluchów, ale także dorosłych. Podpowiadamy pięć sprawdzonych przepisów na smaczne świąteczne ciastka.

Reklama

Korzenne ciasteczka

Zacznijmy od ciasteczek korzennych, które kuszą swoim aromatem i cieszą smakiem. Ich przygotowanie to sama przyjemność.

Potrzebne składniki

* 200 gramów zimnego masła

* dwa żółtka

* 3/4 szklanki cukru pudru

* trzy łyżki przyprawy do pierników

* dwie szklanki mąki

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i przyprawą do piernika. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ciasto wałkujemy na blacie posypanym mąką. Następnie wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.

Kruche ciastka z jabłkami i marcepanem

Kolejna propozycja to ciastka z jabłkami i marcepanem. Są aromatyczne i kojarzą się z okresem świątecznym. Oto przepis.

Potrzebne składniki

Na ciasto

- dwie i 1/2 szklanki mąki pszennej

- jedna szklanka cukru pudru

- 100 gramów masła

- trzy łyżeczki cukru waniliowego

- dwa żółtka

- 50 gramów jogurtu naturalnego

Nadzienie

- trzy duże kwaśne jabłka

- jedna łyżka brązowego cukru

- cynamon, mielony imbir i goździki do smaku

- skórka starta z jednej cytryny

- 100 gramów marcepanu

Pozostałe składniki

- białko jaja

- cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Ciasto

Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Nadzienie

Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w drobną kostkę. Pokrojone owoce przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i przyprawy do smaku. Smażymy do momentu, gdy sok z jabłek wyparuje ale pilnujemy, aby jabłka się nie rozgotowały. Studzimy.

Ciastka

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około pięć milimetrów i wycinamy z niego kółka o średnicy około 10 centymetrów. Marcepan również cienko wałkujemy i wycinamy z niego trochę mniejsze kółka niż ciasto, około siedem centymetrów. Spody ciastek układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasta układamy kółka z marcepanu, a na to porcję przyrządzonych jabłek. Posypujemy farsz startą skórką z cytryny, a ciasto po bokach smarujemy białkiem. W cieście, które ma stanowić wierzch ciastek, wycinamy po środku każdego gwiazdkę, ale nie wyciągamy jej. Delikatnie przekładamy ciasto i układamy na farszu. Brzegi dokładnie dookoła dociskamy widelcem. Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy około 25 minut. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

Ciastka kruche

Na Święta Bożego Narodzenia sprawdzą się również ciasteczka kruche, czyli jedne z najbardziej tradycyjnych.

Potrzebne składniki

* 200 gramów miękkiego masła

* 1/2 szklanki cukru pudru

* dwie szklanki mąki

* 1/2 łyżeczki soli

* jedna łyżka kakao

Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, sól i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie łączymy składniki. Następnie formujemy kulę, owijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty. Pieczemy ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Na koniec możemy udekorować ciastka według gustu.

Cynamonowe księżyce z migdałami

Na okres świąteczny polecamy również przygotować księżyce z migdałami.

Potrzebne składniki

* 50 gramów zmielonych migdałów

* 100 gramów mąki tortowej

* 30 gramów cukru

* 80 gramów masła

* szczypta soli

* dwie/ trzy łyżeczki cynamonu w proszku

* cukier do obtoczenia

Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę, następnie łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Następnie zagniatamy ciasto. Gdy będzie już gotowe, dzielimy je na cztery części i formujemy w wałek o średnicy około jeden centymetr. Odrywamy kawałki formujemy ręcznie księżyce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 10 minut. Po wystygnięciu obtaczamy ciasteczka w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Cynamonowo-orzechowe gwiazdki

Nasza końcowa propozycja to orzechowe gwiazdki.

Potrzebne składniki

* trzy białka

* 350-400 gramów mielonych orzechów laskowych

* 250 gramów cukru pudru

* jedno opakowanie cukru wanilinowego

* jedna łyżeczka zmielonego cynamonu

* trzy kropelki olejku migdałowego

Przygotowanie

1. Ustawiamy mikser na najwyższe obroty i ubijamy białka na sztywną pianę.

2. Cukier puder przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek wciąż je ubijając.

3. Następnie odkładamy dwie duże łyżki piany z cukrem, która posłuży nam jako lukier.

4. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i stopniowo dodajemy cukier wanilinowy, olejek, cynamon, połowę orzechów laskowych. Pozostałe zmielone orzechy zagniatamy wraz z cukrową pianą. Należy dodać ich tyle, aby ciasto się nie kleiło.

5. Ciasto przekładamy na oprószoną cukrem pudrem stolnicę i wałkujemy na grubość około 0,5 centymetra.

6. Następnie wycinamy gwiazdki i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

7. Gwiazdki pokrywamy lukrem.

Temperatura i czas pieczenia

Temperatura pieczenia zależna jest od rodzaju piekarnika:

- gazowy: pozycja "1-2" (nie nagrzewamy piekarnika);

- elektryczny: 130 C°-150 C° (nagrzać piekarnik).

Czas pieczenia wynosi 20-30 minut.

Dobra rada

Ciasteczka najlepiej przechowywać w tekturowym pudełku.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama