Reklama

Pięć przepisów na ciastka świąteczne

Boże Narodzenie tuż tuż, zatem wiele osób z pewnością planuje już świąteczne menu. Poza potrawami wigilijnymi nie może zabraknąć w nim pysznych ciasteczek, które umilą podniebienia nie tylko maluchów, ale także dorosłych. Podpowiadamy pięć sprawdzonych przepisów na smaczne świąteczne ciastka.

Korzenne ciasteczka

Zacznijmy od ciasteczek korzennych, które kuszą swoim aromatem i cieszą smakiem. Ich przygotowanie to sama przyjemność.

Potrzebne składniki

* 200 gramów zimnego masła

* dwa żółtka

* 3/4 szklanki cukru pudru

* trzy łyżki przyprawy do pierników

* dwie szklanki mąki

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i przyprawą do piernika. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ciasto wałkujemy na blacie posypanym mąką. Następnie wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.

Kruche ciastka z jabłkami i marcepanem

Kolejna propozycja to ciastka z jabłkami i marcepanem. Są aromatyczne i kojarzą się z okresem świątecznym. Oto przepis.

Potrzebne składniki

Na ciasto

- dwie i 1/2 szklanki mąki pszennej

- jedna szklanka cukru pudru

- 100 gramów masła

- trzy łyżeczki cukru waniliowego

- dwa żółtka

- 50 gramów jogurtu naturalnego

Nadzienie

- trzy duże kwaśne jabłka

- jedna łyżka brązowego cukru

- cynamon, mielony imbir i goździki do smaku

- skórka starta z jednej cytryny

- 100 gramów marcepanu

Pozostałe składniki

- białko jaja

- cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Ciasto

Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Nadzienie

Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w drobną kostkę. Pokrojone owoce przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i przyprawy do smaku. Smażymy do momentu, gdy sok z jabłek wyparuje ale pilnujemy, aby jabłka się nie rozgotowały. Studzimy.

Ciastka

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około pięć milimetrów i wycinamy z niego kółka o średnicy około 10 centymetrów. Marcepan również cienko wałkujemy i wycinamy z niego trochę mniejsze kółka niż ciasto, około siedem centymetrów. Spody ciastek układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasta układamy kółka z marcepanu, a na to porcję przyrządzonych jabłek. Posypujemy farsz startą skórką z cytryny, a ciasto po bokach smarujemy białkiem. W cieście, które ma stanowić wierzch ciastek, wycinamy po środku każdego gwiazdkę, ale nie wyciągamy jej. Delikatnie przekładamy ciasto i układamy na farszu. Brzegi dokładnie dookoła dociskamy widelcem. Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy około 25 minut. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

Ciastka kruche

Na Święta Bożego Narodzenia sprawdzą się również ciasteczka kruche, czyli jedne z najbardziej tradycyjnych.

Potrzebne składniki

* 200 gramów miękkiego masła

* 1/2 szklanki cukru pudru

* dwie szklanki mąki

* 1/2 łyżeczki soli

* jedna łyżka kakao

Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, sól i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie łączymy składniki. Następnie formujemy kulę, owijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty. Pieczemy ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Na koniec możemy udekorować ciastka według gustu.

Cynamonowe księżyce z migdałami

Na okres świąteczny polecamy również przygotować księżyce z migdałami.

Potrzebne składniki

* 50 gramów zmielonych migdałów

* 100 gramów mąki tortowej

* 30 gramów cukru

* 80 gramów masła

* szczypta soli

* dwie/ trzy łyżeczki cynamonu w proszku

* cukier do obtoczenia

Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę, następnie łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Następnie zagniatamy ciasto. Gdy będzie już gotowe, dzielimy je na cztery części i formujemy w wałek o średnicy około jeden centymetr. Odrywamy kawałki formujemy ręcznie księżyce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 10 minut. Po wystygnięciu obtaczamy ciasteczka w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Cynamonowo-orzechowe gwiazdki

Nasza końcowa propozycja to orzechowe gwiazdki.

Potrzebne składniki

* trzy białka

* 350-400 gramów mielonych orzechów laskowych

* 250 gramów cukru pudru

* jedno opakowanie cukru wanilinowego

* jedna łyżeczka zmielonego cynamonu

* trzy kropelki olejku migdałowego

Przygotowanie

1. Ustawiamy mikser na najwyższe obroty i ubijamy białka na sztywną pianę.

2. Cukier puder przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek wciąż je ubijając.

3. Następnie odkładamy dwie duże łyżki piany z cukrem, która posłuży nam jako lukier.

4. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i stopniowo dodajemy cukier wanilinowy, olejek, cynamon, połowę orzechów laskowych. Pozostałe zmielone orzechy zagniatamy wraz z cukrową pianą. Należy dodać ich tyle, aby ciasto się nie kleiło.

5. Ciasto przekładamy na oprószoną cukrem pudrem stolnicę i wałkujemy na grubość około 0,5 centymetra.

6. Następnie wycinamy gwiazdki i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

7. Gwiazdki pokrywamy lukrem.

Temperatura i czas pieczenia

Temperatura pieczenia zależna jest od rodzaju piekarnika:

- gazowy: pozycja "1-2" (nie nagrzewamy piekarnika);

- elektryczny: 130 C°-150 C° (nagrzać piekarnik).

Czas pieczenia wynosi 20-30 minut.

Dobra rada

Ciasteczka najlepiej przechowywać w tekturowym pudełku.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama