Reklama

Pięć nieoczekiwanych sposobów na wykorzystanie folii spożywczej

Folia spożywcza: można jej użyć nie tylko do przykrycia (w większości) pieczonych potraw. Może być nawet bardziej użyteczna, jeśli wykorzystamy ją na inne, mniej oczekiwane sposoby. Wypróbuj następujące sztuczki:

Reklama

Kontrolowane dojrzewanie:

Niektóre owoce, takie jak jabłka, awokado, melony i banany, kiedy dojrzewają, wydzielają etylen. Gaz ten może przyczynić się do dojrzewania innych owoców, jeśli znajdują się w pobliżu jego uwalniania. To niedobra wiadomość, jeśli lubimy mieć na stole miskę wypełnioną różnymi owocami. Jeśli nie chcesz, aby banany były słodkie i gąbczaste, zwolnij proces ich dojrzewania owijając ich ogonek folią spożywczą, gdyż to on emituje największą ilość etylenu. (To dlatego można niekiedy kupić banany z ogonkiem owiniętym folią).

Z drugiej strony, folia spożywcza może również wspomóc dojrzewanie owoców. Następnym razem, gdy trafią ci się brzoskwinie twarde jak skała, do których środka nie można się dostać, połóż je do jednej miski z awokado i nakryj folią spożywczą. Działa ona lepiej niż torebka papierowa, ponieważ etylen pozostaje pod nią, przez co zwiększa się jego stężenie.

Pozbycie się z wina smaku korka:

Nieszczęśliwy ten, kto ma zamiar rozsmakować się w winie, które czuć korkiem. Przyczyna: Trójchloroanizol (TCA), znany również jako choroba korkowa wina. Smakuje okropnie, ale nie wyrządza szkody. Zgnieć w kulkę kawałek folii spożywczej, umieść ją w szklanym dzbanku, wlej do niego wino i obracaj nim chwilę. Zapewniam: polietylen w folii spożywczej wciągnie TCA, a my możemy spokojnie wyrzucić skażoną folię i napić się wina.

Wytnij to:Urocze dekoracje z ciasta ładnie wyglądają na torcie, ale ciężko jest je wyciąć tak, aby miały równe brzegi. Urwij kawałek folii spożywczej i połóż na cieście, luźno, ale dokładnie. Delikatnie naciśnij nożem, aby odciąć kawałek z ładnymi, zaokrąglonymi brzegami. (Pamiętaj jednak: zawsze dobrze schłodź ciasto przed pocięciem. Ciepłe ciasto będzie się do wszystkiego przyklejać. Jeśli zacznie się robić klejące, włóż je z powrotem do lodówki do momentu aż znowu będzie można z nim pracować).

Zapobieganie przejmowaniu zapachów z zamrażarki:

Wszyscy lubimy lody o różnych smakach – o ile te smaki nie pochodzą z zamrażarki. Jeśli z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu przechowujesz lody w zamrażarce na tyle długo, że się krystalizują, zadbaj o to, aby miały lepszy smak. Połóż na powierzchni lodów folię spożywczą, a następnie zamknij pokrywkę jak zwykle, tworząc w ten sposób barierę przeciwko niechcianym aromatom.

Ugotuj idealne jajko:Użyj folii spożywczej, aby uzyskać idealnie równe jajko. Połóż kilkucentymetrową warstwę folii w kokilce i natłuść ją tłuszczem w sprayu lub masłem. (Wciśnij nieco folię do kokilki). Wybij jajko w zagłębienie, chwyć folię za rogi i zwiąż w supełek, a następnie wrzuć do gotującej się wody. Po pięciu minutach wyjmij jajko. Uzyskujesz idealnie ugotowane jajko. (Uwaga: test kliniczny dowodzi, że stosowanie folii spożywczej do gotowania jest bezpieczne, więc gotuj śmiało).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama