Reklama

Oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie: Poznaj tradycyjny specjał od kuchni

Rogale świętomarcińskie to listopadowy przysmak, z którego słyną przede wszystkim poznańskie cukiernie i piekarnie. Z racji tego, że jest to wyjątkowo pyszna tradycja, to zajadać się nimi warto niezależnie od lokalizacji. Chcesz zmierzyć się z przygotowaniem rogali wypełnionych białym makiem i udekorowanych grubą warstwą lukru samodzielnie? Potrzebna ci będzie pomoc! W naszym przepisie prezentujemy wszystkie etapy krok po kroku.

Kiedy się je rogale marcińskie?

Można nie lubić listopada ze względu na ponurą aurę za oknem. Złota jesień już dawno minęła, a jednocześnie trudno liczyć na świeży, puszysty śnieg rodem z bożonarodzeniowej pocztówki. Degustacja rogala świętomarcińskiego może jednak znacząco uprzyjemnić listopadowe dni i wieczory. Tradycyjnie wypiek ten jest przygotowywany z okazji dnia świętego Marcina obchodzonego 11 listopada, lecz piekarnie w całym kraju mają go w swoich ofertach znacznie wcześniej.

Rogale świętomarcińskie, czyli przepis dla wymagających

Trudno mówić o błyskawicznej i dziecinnie prostej recepturze. Zrobienie rogala świętomarcińskiego od podstaw wymaga odpowiedniego zaplanowania pracy w kuchni i dużej uwagi. Każdy etap jest ważny, więc nie ma tu mowy o chodzeniu na skróty czy stosowaniu półśrodków. Przygotowanie wypieku warto zaplanować nawet na dwa dni. Niech to cię jednak nie zniechęca! Wysiłek zostanie wynagrodzony pierwszorzędnym smakiem - już od pierwszego kęsa przekonasz się, że masz do czynienia z wyjątkowym, świątecznym rarytasem. Do dzieła!

Reklama

Nadzienie do rogali świętomarcińskich: Lista składników i wykonanie

Pracę możesz śmiało rozpocząć od zrobienia nadzienia. Po wymieszaniu wszystkich składników powinno znaleźć się w lodówce w garnku pod przykryciem. Smaki użytych produktów przenikną się, tworząc harmonijną i wyjątkowo pyszną całość.

Potrzebne produkty:

  • 300 g białego maku,
  • 100 g masy marcepanowej,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g zblanszowanych migdałów,
  • 3 podłużne, pokruszone biszkopty,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • opcjonalnie 80-100 g rodzynek.

Zobacz też: Mało kto zna ich prawdziwą historię. Odkryj 7 pomysłów na pyszne gołąbki

Sposób przygotowania:

  • Biały mak i orzechy włoskie sparz wrzątkiem.
  • Po 15 minutach odcedź i dokładnie odsącz.
  • Zmiel mak, orzechy oraz migdały w maszynce - dla najlepszych efektów zrób to dwa razy.
  • Masę marcepanową wraz z cukrem pudrem zmieszaj przy użyciu miksera.
  • Dodaj masę makową z bakaliami, pokruszone biszkopty i posiekaną drobno skórkę pomarańczową. Wymieszaj.
  • Na koniec wlej śmietanę - masa powinna być dość zwarta.

Jak zrobić ciasto na rogale świętomarcińskie?

Rogale przygotowywane są z ciasta półfrancuskiego. Nie należy ono do najprostszych rodzajów, ale ze sprawdzonym przepisem praca pójdzie sprawnie, a co najważniejsze - przyniesie smakowite rezultaty.

Lista składników:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 225 g masła,
  • 3,5 szklanki pszennej mąki,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 szczypta soli.

Ciasto na rogale: Instrukcja krok po kroku:

  • Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży. Wymieszaj je z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i sześcioma łyżkami mąki. Naczynie przykryj czystą ściereczkę i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • W tym czasie resztę mąki połącz z cukrem, dwiema łyżkami masła i solą.
  • Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Przełóż ciasto na blat lub stolnicę i krótko zagniataj - tylko do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie. Włóż do lodówki na godzinę.
  • Następnie ciasto rozwałkuj cienko, podsypując niewielką ilością mąki i formując z niego prostokąt. Rozsmaruj masło na całej jego powierzchni, złóż 1/3 ciasta od góry do środka, a następnie to samo zrób z dolną częścią w taki sposób, by przykryła miejsce złożenia.
  • Sklej brzegi, rozwałkuj ciasto i powtórz całą procedurę jeszcze trzy razy. Po każdym wałkowaniu ciasto włóż do lodówki na pół godziny. Po ostatnim razie odstaw je do schłodzenia na całą noc.

Przeczytaj: Przetwory na zimę z pigwy. Sprawdź, jak je zrobić

Ostatni etap przygotowania rogali świętomarcińskich

Większość pracy jest już za tobą. Teraz pozostaje połączenia ciasta i nadzienia, tworząc charakterystyczny kształt słynnych rogali, którego pochodzenia upatruje się już w czasach pogańskich. Pamiętaj, by ciasto wyjąć z lodówki pół godziny przed właściwą pracą. Co dalej?

  • Ciasto rozwałkuj na długi prostokąt i wycinaj naprzemiennie trójkąty.
  • Na środek każdego z nich nałóż nadzienie, zostawiając nieduży odstęp po bokach.
  • Podstawę każdego trójkąta zawiń na masę, zrób nacięcie na środku, a na koniec zawiń do końca rogala.
  • Wszystkie rogaliki ułóż na blasze, zachowując między nimi sporą odległość - w tym momencie odstaw je na godzinę i weź pod uwagę, że podwoją swoją objętość.
  • Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Na koniec zostaje apetyczny lukier, który będzie zwieńczeniem rogali świętomarcińskich. To już pójdzie jak z płatka. Wystarczy, że szklankę cukru pudru wymieszasz z trzema łyżkami stołowymi gorącego mleka lub wody - upewnij się, że w masie nie będzie żadnych grudek. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Gotowe! Jeśli masz ochotę, wierzch każdego rogala posyp kandyzowaną skórką pomarańczy lub rozdrobnionymi orzechami.

Polecamy:

Syrop dyniowy ma niezwykłe właściwości. Zrobisz go z resztek

Nie gotuj kalafiora w wodzie. Jest o wiele lepszy sposób

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama