Reklama

Naturalne alternatywy dla barwników produktów spożywczych

Jedzenie nie byłoby apetyczne, gdyby nie było kolorowe. Jednak zanim weźmiemy do ust taki produkt, sprawdźmy, czy barwniki w nim użyte są naturalne. Sztuczne barwniki zawierają substancje chemiczne takie jak pochodne smoły, węglowodory oraz petrochemikalia. Nie mają one żadnej wartości odżywczej i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów zdrowotnych i behawioralnych. To właśnie z powodu sztucznych barwników ludzie unikają zawierających je produktów i szukają ich naturalnych zamienników. Ty możesz zrobić to samo.

Reklama

Czerwony

Buraki mają bardzo żywy, czerwony kolor. Mają także lekko orzechowy posmak, dlatego nadają się do wypieków. Aby uzyskać czerwony kolor, wystarczy zrobić sok z buraków lub puree. Aby to zrobić, potrzebujesz:

1 szklankę świeżych buraków (lub buraków z puszki),

taką ilość wody, aby zakryła buraki,

2 łyżeczki octu.

1. Umieść buraki w garnku i dolej do nich wody, tak aby je zakryła. Następnie zagotuj je, zmniejsz ogień i duś je przez pół godziny. Wyjmij buraki wtedy, kiedy będą trochę twardsze niż wtedy, kiedy przygotowywałabyś je do jedzenia.

2. Odcedź buraki i oddziel od nich sok. Obierz i pokrój je, zanim z powrotem dodasz je do soku i pozostaw na 4 godziny.

3. Ponownie odcedź płyn i usuń co najmniej 3/4 szklanki soku. Dodaj ocet. Teraz możesz użyć płynu jako barwnika.

Żółty

Kurkuma ma jasny żółty kolor, który idealnie nadaje się do barwienia produktów spożywczych. Aby to zrobić, potrzebujesz:

kurkumę,

wodę,

pojemnik,

garnek.

Nalej do garnka 2 szklanki wody i umieść go na kuchence. Poczekaj, aż woda zacznie się gotować i zdejmij garnek z ognia. Teraz wlej 1 szklankę wody do miski i wymieszaj ją z kurkumą. Możesz dodać więcej wody, w zależności od tego, jaki kolor chcesz uzyskać.

Niebieski

Aby przygotować niebieski barwnik z jagód, potrzebujesz:

1 szklankę jagód,

tyle wody, aby przykryła jagody,

pojemnik,

garnek.

Umieść jagody w rondlu i zalej je taką ilością wody, aby je przykryła. Pozwól, aby woda zagotowała się na średnim ogniu, a następnie duś jagody przez 30 minut lub do momentu, aż staną się miękkie. Teraz zgnieć owoce widelcem i pozostaw je na 5-10 minut. Po tym czasie odcedź jagody i przelej płyn do pojemnika.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama