Reklama

Najlepsze alternatywy dla pączków

W tłusty czwartek prawie nikt nie myśli o kaloriach czy diecie i większość z chęcią sięga po słodkie, puszyste pączki. Warto sobie wtedy zrobić cheat day, aby godnie uczcić koniec karnawału. Jednak jeśli nie chcemy naruszyć zasad diety i ulegać pokusie spałaszowania kilku pączków lub fury faworków, warto wybrać zdrowsze, a równie słodkie alternatywy dla tych tradycyjnych przekąsek. Istnieje wiele propozycji na słodkości z mniejszą ilością kalorii, tłuszczu i cukru. Oto kilka z nich.

Ciasteczka z orzechów ziemnych

Alternatywą dla tłustych, przesłodzonych pączków, mogą być pyszne ciasteczka z orzechów ziemnych. Popularne fistaszki obfitują w składniki odżywcze, m.in. zawierają sporo białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Wprawdzie orzechy ziemne są dość kaloryczne, ale są to zdrowe kalorie o wysokiej wartości energetycznej. Jest to dobre paliwo dla mózgu i ciała, dodaje energii, zwiększa koncentrację i daje uczucie sytości na dłużej.

Aby zrobić ciasteczka z fistaszków, należy zmielić szklankę orzechów w blenderze, dodać szklankę mąki typu 500, 4 łyżki cukry pudru i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy i ewentualnie dodajemy garść rozmarynu. Następnie dodajemy 12 suszonych śliwek pokrojonych w drobną kostkę, szklankę jogurtu naturalnego i 4 łyżki oleju. Po wymieszaniu składników formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy, po czym układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, wyjmujemy i smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie znowu pieczemy przez kolejny kwadrans. Pyszne ciasteczka gotowe!

Kokosowe kuleczki

Bardzo pyszne i nie tak kaloryczne, jak pączki, są również kuleczki z kokosem. To słodka przekąska, ale bez dodatku cukru i mąki, a do tego składająca się tylko z trzech składników. Wystarczy 100 g daktyli namoczyć w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Po tym czasie miksujemy owoce i dodajemy pod koniec miksowania 30 g płatków owsianych. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy w kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Palce lizać!

Ciasto czekoladowe z cukinią

W tłusty czwartek możemy także sięgnąć po rozpływające się w ustach, dietetyczne ciasto z cukinii. To warzywo jest świetnym dodatkiem do posiłków, gdyż jest niskokaloryczne (17 kcal w 100 g) i zaspokaja głód na dłuższy czas.

W średniej misce należy wymieszać trzepaczką szklankę mąki pszennej, pół szklanki kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli morskiej. Masę odstawiamy, a w drugiej misce mieszamy 2 duże jajka, ¼ szklanki roztopionego i ostudzonego masła, ¼ szklanki oleju rzepakowego, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i ¾ szklanki cukru brązowego. Suche składniki wsypujemy do miski z mokrymi, mieszamy i dodajemy 1,5 szklanki tartej cukinii. Po połączeniu wszystkich składników dodajemy ¾ szklanki posiekanej czekolady gorzkiej. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem foremki i posypujemy gorzką czekoladą. Należy piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut.

Dietetyczne pączki

Można także przygotować dietetyczne pączki, które zawierają o wiele mniej tłuszczu od tych tradycyjnych, a przy tym sporo białka. W takiej wersji jeden pączek to 118 kcal (zwykły z lukrem i dżemem 290 kcal), ma o połowę mniej cukru od sklepowego i aż 90 proc. mniej tłuszczu. Jak przygotować takie fit pączki?

Mieszamy w misce 130 g mąki pełnoziarnistej, łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę cynamonu i 55 g brązowego cukru. W osobnej misce łączymy ze sobą mokre składniki: duże jajko, 60 g jogurtu greckiego naturalnego, 2 łyżki chudego mleka i 1,5 łyżki masła. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyciągamy ostrzem cały miąższ - dodajemy do masy. Wykładamy masę do foremek dowolnego kształtu i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut.

Pączki kukurydziane

O wiele mniej kaloryczne są także pączki kukurydziane. Jedna sztuka, czyli 60 g, to tylko 115 kcal. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które z powodu nietolerancji glutenu lub celiakii nie używają mąki pszennej. W mące kukurydzianej nie ma tego alergizującego białka, za to znajdziemy w niej dużo żelaza, cynku, magnezu i folianów. W dodatku produkt obniża poziom cholesterolu i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę dzięki dużej zawartości błonnika.

Do przygotowania potrzebujemy 500 g mąki kukurydzianej, 250 ml mleka 2 proc., 50 g drożdży, 10 g oliwy, 10 g ksylitolu i sól. Mąkę przesiewamy przez sito i pół porcji wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozrabiamy w podgrzanym, ciepłym mleku, dodajemy ksylitol i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Przykrywamy ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy na kolejne 30 minut, aby ciasto wyrosło. Przekładamy ciasto na blat, rozwałkowujemy do grubości 1 cm i wycinamy kółeczka szklanką. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 185 stopniach przez 10-12 minut. Gotowe pączki można oprószyć zmielonym ksylitolem, wiórkami kokosowymi bądź posmarować cienką warstwą dżemu. 


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama