Mazurek to jeden z najpopularniejszych symboli Wielkanocy. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole. I choć tradycyjny mazurek przygotowujemy z masą grysikową, warto w te święta postawić na coś bardziej oryginalnego i ekstrawaganckiego. Dlatego proponujemy dwa przepisy na niecodzienną masę do mazurka, a także przypominamy, jak zrobić tę klasyczną. Smacznego i powodzenia!
Zacznijmy od najpopularniejszej masy, czyli tej przyrządzonej na grysiku. Jest delikatna i rozpływa się w ustach. Zachwyci każde podniebienie.
Potrzebne składniki:
* kostka masła dobrej jakości;
* 100 mililitrów rumu;
* 1/2 szklanki brązowego cukru;
* cztery łyżki grysiku.
Do garnka wlewamy mleko, następnie dodajemy grysik i mieszamy podgrzewając całość na wolnym ogniu. Gdy mieszanina zgęstnieje, odstawiamy masę do wystudzenia. W międzyczasie ucieramy masło z cukrem i rumem. Dodajemy powoli grysik i mieszamy całość na wolnych obrotach. Całość wstawiamy do lodówki. Po około 30 minutach można przekładać placki masą.
Masa kajmakowa nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wyśmienicie smakuje. Szczególnie lubią ją dzieci.
Potrzebne składniki do przygotowania masy kajmakowej:
* 150 gramów orzechów włoskich;
* litr śmietanki kremówki 36 procent;
* szklanka brązowego cukru.
Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy cukier. Gotujemy całość na wolnym ogniu delikatnie mieszając składniki. Czekamy aż masa zacznie bulgotać. Pod koniec gotowania masa powinna zmniejszyć swoją objętość o połowę i zgęstnieć. Należy ją wówczas odstawić do ostudzenia. Przed nakładaniem masy na ciasta dodajemy pokruszone orzechy.
Masa pomarańczowa orzeźwi tradycyjne ciasto na mazurka i odświeży nasze podniebienia. Oto, co będzie potrzebne do jej przygotowania:
* pokrojona pomarańcza;
* sok pomarańczowy (około 700 mililitrów);
* 300 gramów cukru żelującego;
* dwie łyżki skórki z pomarańczy.
Do garnka wlewamy sok, następnie wsypujemy cukier i gotując na małym ogniu mieszamy całość. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną pomarańczę i skórkę. Odstawiamy masę do ostudzenia.