Reklama

Masa do mazurka wielkanocnego: Trzy przepisy

Mazurek to jeden z najpopularniejszych symboli Wielkanocy. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole. I choć tradycyjny mazurek przygotowujemy z masą grysikową, warto w te święta postawić na coś bardziej oryginalnego i ekstrawaganckiego. Dlatego proponujemy dwa przepisy na niecodzienną masę do mazurka, a także przypominamy, jak zrobić tę klasyczną. Smacznego i powodzenia!

Masa grysikowa

Zacznijmy od najpopularniejszej masy, czyli tej przyrządzonej na grysiku. Jest delikatna i rozpływa się w ustach. Zachwyci każde podniebienie.

Potrzebne składniki:

* kostka masła dobrej jakości;

* 100 mililitrów rumu;

* 1/2 szklanki brązowego cukru;

* cztery łyżki grysiku.

Do garnka wlewamy mleko, następnie dodajemy grysik i mieszamy podgrzewając całość na wolnym ogniu. Gdy mieszanina zgęstnieje, odstawiamy masę do wystudzenia. W międzyczasie ucieramy masło z cukrem i rumem. Dodajemy powoli grysik i mieszamy całość na wolnych obrotach. Całość wstawiamy do lodówki. Po około 30 minutach można przekładać placki masą.

Masa kajmakowa z orzechami włoskimi

Masa kajmakowa nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wyśmienicie smakuje. Szczególnie lubią ją dzieci.

Potrzebne składniki do przygotowania masy kajmakowej:

* 150 gramów orzechów włoskich;

* litr śmietanki kremówki 36 procent;

* szklanka brązowego cukru.

Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy cukier. Gotujemy całość na wolnym ogniu delikatnie mieszając składniki. Czekamy aż masa zacznie bulgotać. Pod koniec gotowania masa powinna zmniejszyć swoją objętość o połowę i zgęstnieć. Należy ją wówczas odstawić do ostudzenia. Przed nakładaniem masy na ciasta dodajemy pokruszone orzechy.

Masa pomarańczowa

Masa pomarańczowa orzeźwi tradycyjne ciasto na mazurka i odświeży nasze podniebienia. Oto, co będzie potrzebne do jej przygotowania:

* pokrojona pomarańcza;

* sok pomarańczowy (około 700 mililitrów);

* 300 gramów cukru żelującego;

* dwie łyżki skórki z pomarańczy.

Do garnka wlewamy sok, następnie wsypujemy cukier i gotując na małym ogniu mieszamy całość. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną pomarańczę i skórkę. Odstawiamy masę do ostudzenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama