Reklama

Marynowany ser babci Wandy. W kilka chwil przygotujesz smaczną przekąskę na lata

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem ulubionych potraw oraz przetworów na długie lata, wypróbuj patent z ich wcześniejszym marynowaniem. W ten sposób przygotujesz sałatki, mięsa, a nawet zupy. Odpowiednio zapasteryzowane uzupełnią zapasy w domowej spiżarni. Ciekawą formą podania żółtego sera jest jego wersja w słoiku. Przygotujesz go w kilka chwil, a przetrwa nawet najcięższe czasy.

Prosta przekąska na trudne czasy

Jesienią i zimą, kiedy temperatury spadają, a dni robią się coraz krótsze, chętniej spędzamy wieczory w domach. Spotkania ze znajomymi, wizyta rodziny czy zaplanowane oglądanie nowego serialu wymagają odpowiedniej oprawy. Niemniej ważne są również serwowane przekąski, wśród których sporym zaskoczeniem będzie marynowany ser.

Dodatek ulubionych przypraw oraz warzyw sprawi, że nabierze niepowtarzalnego smaku. Wykorzystanie wysokiej temperatury w procesie pasteryzowania zabije wszystkie niepożądane bakterie, dzięki czemu będzie przez długi czas nadawał się do spożycia. Co ciekawe, przepis sprawdzi się nie tylko do sera żółtego. W ten sam sposób przygotujemy również twaróg oraz ser feta.

Reklama

Sprawdź: Przysmaki dla odważnych, czyli najbardziej obrzydliwe potrawy świata

Marynowany ser w słoiku - domowy przepis

Wykonanie przepisu jest proste i nie wymaga spędzenia wielu godzin w kuchni. Podstawą jest ser, olej oraz przyprawy. Końcowa pasteryzacja sprawi, że tak przygotowany ser z powodzeniem przetrwa kilka miesięcy, a nawet lat.

Składniki:

  • 1 średnia czerwona cebula
  • 50 dag sera dobrej jakości
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 3 papryczki chilli
  • 3 liście laurowe
  • 400 ml oleju
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego

Przygotowanie:

Przygotowywanie przetworu rozpoczynamy od pokrojenia wybranego sera w ok. 1,5 cm kostkę. W kolejnym kroku kroimy na cienkie plasterki cebulę, czosnek oraz chilli. Składniki wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików, a następnie dodajemy rozmaryn, ziarenka pieprzu oraz liście laurowe. Całość zalewamy olejem, pamiętając o zostawieniu 2 cm od wieczka. Dokładnie zakręcamy słoiki i przystępujemy do pasteryzowania.

Dno średniego lub dużego garnka wykładamy ściereczką i wstawiamy do środka słoiki. Ważne, by zachować między nimi odstępy, by nie obijały się o siebie. Zalewamy wodą do wysokości nakrętek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, układamy słoiki wieczkiem od góry i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Gotową przekąskę przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu, np. szafce, piwnicy, spiżarni. W ten sposób przetrwa nawet kilka lat. Świetnie sprawdzi się jedzony solo oraz jako składnik koreczków lub dodatek do kanapek i sałatek.

Sprawdź również:

Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz

Gulasz z serduszek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser żółty | przetwory
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama