Kuchenny gadżet za grosze. Wypróbuj jego ukrytą funkcję i szybciej obierz warzywa
Proste, skuteczne oraz szybkie rozwiązania w kuchni są często na wagę złota. Jednym z nich jest obieraczka do warzyw – wszechstronne urządzenie, które nie tylko w kilka chwil pozbędzie się skórki z produktów, ale także przyda się do innych kulinarnych eksperymentów. Czy wiesz, że podczas jej używania popełniasz typowy i bardzo powszechny błąd? Sprawdź, jak poprawnie i w pełni wykorzystać funkcje obieraczki.
Ten niepozorny przyrząd to nic innego jak nożyk szczelinowy. Bez problemu kupimy go za kilka złotych w mniejszych i większych sklepach. Taki gadżet w kuchni sprawia, że o wiele szybciej i łatwiej obierzemy owoce i warzywa, a także nadamy im pożądane kształty.
Poradzi sobie nie tylko z miękkimi, ale także twardymi okazami, takimi jak: ziemniak, ogórek, marchewka, kalarepa, burak czy jabłko. Obieraczka z łatwością usunie nawet najcieńszą skórkę, której obranie za pomocą zwykłego noża byłoby trudne i niewygodne.
Sprawdź: Jak ekspresowo wysuszyć grzyby? Ten sposób zajmie ci 30 minut!
Wydaje się, że nie ma nic prostszego od posługiwania się obieraczką do warzyw. Wystarczy przecież przyłożyć ją do wybranego warzywa, docisnąć i przesuwać z góry na dół, pozbywając się skórki. Okazuje się, że nie jest to wcale poprawny sposób.
Jak zatem używać obieraczki, by w pełni wykorzystać jej możliwości? Ważne jest to, by nie odrywać jej od warzywa - nie tylko podczas ruchu w dół, ale także w dół. Dobrze sprawdzi się dociskanie obieraczki do warzywa i umiejętne manewrowanie nią nie w jedną, a obie strony.
Sprawdź: Gotuj jajka w ten sposób. Obierzesz skorupkę bez problemu
Czy wiesz, że za pomocą obieraczki możesz z powodzeniem pokroić owoce i warzywa w sposób dekoracyjny? Użyj jej, by uzyskać długie i cienkie plastry z marchewki, ogórka lub cukinii. Wykorzystasz je do przygotowania sałatki lub przyciągających wzrok roladek.
Ten niewielki przyrząd w kilka chwil pokroi warzywa, a otrzymane z nich plasterki możesz wykorzystać do przygotowania zdrowszego zamiennika tradycyjnego makaronu. Jak to zrobić? Plastry warzyw pokrój w paski, a następnie wrzuć je na minutę do wrzącej wody. Obieraczka poradzi sobie także z twardym serem, np. parmezanem, z którego szybko wyczaruje cienkie wiórki, gotowe do posypania zup, sałatek oraz innych dań.
Sprawdź:
Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne i kruche