Reklama

Jesienny przepis na bezglutenowy chlebek dyniowy

W okresie jesiennym warto korzystać z sezonowych plonów i przygotowywać z nich pyszne potrawy. Polecamy więc przepis na puszysty chlebek dyniowy, gdyż to właśnie dynia jest niekwestionowaną królową jesieni. Taki wypiek z powodzeniem zastąpi zwykły chleb. Nie dość, że wyjdzie smaczny, idealnie wilgotny i na dłużej pozostanie świeży, to jeszcze przysłuży się organizmowi. Chlebek z dyni nie zawiera glutenu, więc mogą po niego sięgać osoby chorujące na celiakię. Ponadto dynia jest niskokaloryczna i pobudza trawienie, a oprócz tego obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca. Poniżej przedstawiamy przepis na wyborny chlebek dyniowy!

Dlaczego warto upiec chlebek dyniowy?

Wiele mówi się o szkodliwym działaniu białego pieczywa na organizm. Nie dość, że tuczy, to jeszcze zawiera gluten - białko wywołujące alergię. Warto więc znaleźć alternatywę dla pszennego chleba i bułek. Idealnie sprawdza się w tej roli wyborny w smaku chlebek z dyni! To warzywo to skarbnica wielu witamin, minerałów i innych substancji korzystnie wpływających na zdrowie.

W dyni znajdziemy beta-karoten, który odpowiada za pomarańczową barwę warzywa. Jest to silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów, które opóźniają procesy starzenia, wspierają odporność, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ponadto dynia pomaga oczyścić organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii. Jest przy tym niskokaloryczna, więc warto ją jeść, by szybciej schudnąć. Kolejną przesłanką przemawiającą za tym, by sięgać po chlebek dyniowy, jest to, że wypiek ten nie zawiera glutenu. Mogą więc jeść go osoby chorujące na celiakię lub cierpiący na nietolerancję i alergię na ten składnik.

Reklama

Chlebek dyniowy: Przepis

W przygotowaniu chlebka dyniowego nie ma nic trudnego. Przepis jest prosty, a wypiek wychodzi idealnie puszysty i wilgotny. Wykorzystanie puree z dyni sprawia też, że chleb nie obsycha i pozostaje świeży na dłużej. Zyskuje też lekko słodki smak i pomarańczowy kolor.

Składniki:

300 g dyni

200 g mąki ziemniaczanej

250 g mąki ryżowej

3 łyżki oleju kokosowego

Drożdże

300 ml wody

1,5 łyżeczki soli

Garść pestek dyni

Sposób przygotowania:

Aby przygotować puree z dyni, należy pokroić warzywo w plastry i posmarować je olejem kokosowym. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach - najlepiej z termoobiegiem. Gdy dynia ostygnie, należy wrzucić ją do blendera, dodać trochę oleju i zmiksować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy. Ciasto wlewamy do foremki i obsybujemy pestkami dyni. Chleb dyniowy należy piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. To wszystko! Po wystygnięciu można pałaszować chlebek ze smakiem. Sprawdzi się doskonale do przygotowania kanapek, ale można też jeść go bez dodatków jako przekąskę.

Smacznego!

Zobacz też: 

Zupa dyniowa w kilku odsłonach - przepisy, które warto przetestować tej jesieni

Sezon na dynię. Jak suszyć pestki?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama