Reklama

Jesienne koktajle prozdrowotne

Jesień rozpoczęła się na dobre. Spadła nie tylko temperatura, ale i liście z drzew oraz kasztany. Choć jesień ma wiele uroków, warto pamiętać, że o tej porze roku możemy częściej chorować. By tego uniknąć, należy zadbać o swoją odporność. Pomogą nam w tym warzywno-owocowe koktajle, które jednocześnie wpłyną pozytywnie na naszą sylwetkę i samopoczucie. Podpowiadamy kilka prostych i smacznych przepisów.

Koktajl z dyni, marchwi i jabłka

Koktajl z tych składników to prawdziwa bomba witaminowa. Marchewka to bogactwo beta-karotenu, który doskonale wpływa na skórę, z kolei w dyni znajdziemy sporo minerałów, a jabłka świetnie wpływają na układ trawienny. Napój ten jest pyszny i superzdrowy. Podpowiadamy, jak go przygotować.

Składniki

* dwie marchewki

* kawałek dyni

* jedno jabłko

* sok z cytryny

* łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

Warzywa i jabłko dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Następnie wkładamy do blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz miód i miksujemy jeszcze raz. Ten koktajl najlepiej pić od razu.

Koktajl z rukoli, gruszki, ogórka i orzechów

Nasza kolejna propozycja to koktajl z rukoli, orzechów, gruszek oraz ogórka. Każdy z tych składników to bogate źródło składników odżywczych.

Składniki

* dwie gruszki

* dwie duże garście rukoli

* jeden mały ogórek

* trzy łyżki orzechów (włoskich, migdałów lub nerkowca)

* 200 gramów jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

Gruszkę i ogórka myjemy oraz obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Myjemy rukolę i kruszymy orzechy. Produkty przekładamy do blendera, dodajemy jogurt i miksujemy - koktajl gotowy.

Koktajl z buraka, marchwi, pomidorów, selera i pomarańczy

Nasza kolejna propozycja to koktajl z buraka, marchwi, pomidorów, selera i pomarańczy. Duża zawartość witamin i minerałów w tych składnikach sprawia, że koktajl ten świetnie wpływa na nasz organizm. Pity regularnie wzmocni odporność i poprawi pracę serca. Oto instrukcja, jak go przygotować.

Składniki

* połowa buraka

* jedna marchewka

* cztery pomidorki koktajlowe

* ćwiartka selera

* dwie szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

Sposób przygotowania

Buraka, selera i marchewkę obieramy, pomidorki wyparzamy. Następnie kroimy warzywa na niewielkie kawałki, wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy sok i miksujemy. Koktajl najlepiej pić od razu.

Bananowy koktajl energetyczny

Ten koktajl doda nam energii i uzupełni niedobory magnezu oraz witaminy B6. Doskonale sprawdzi się na śniadanie. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki

* jeden banan

* 100 mililitrów mleka

* 200 gramów jogurtu naturalnego

* 1/4 płatków owsianych

* łyżeczka miodu naturalnego

Sposób przygotowania

Banana obieramy ze skórki i odkrawamy końcówki, a następnie wszystkie składniki blendujemy.

Na zdrowie!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama