Reklama

Jakie przyprawy do grilla?

Sezon grillowy trwa. Na ruszt chętnie wrzucamy kiełbaski, karczek, a także coraz częściej ryby i warzywa. Niestety, wciąż wielu z nas kupuje gotowe mięso na grilla, które zazwyczaj zamarynowane jest w przyprawach zawierających wiele szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Jak więc przyprawiać przekąski z grilla? Stosując jak najbardziej naturalne przyprawy. Podpowiadamy, jakie wybrać najlepiej.

Przyprawy tradycyjne

Jeśli jesteśmy wierni tradycyjnym smakom, doprawiajmy potrawy z grilla solom, pieprzem, a także świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem czy majerankiem. Dzięki takim smakom podkreślimy smak potraw, a nie zabijemy go. Zachęcamy używać świeżo mielonych przypraw.

Zioła

Zarówno do mięs, jak i innych przekąsek z grilla, świetnie pasują zioła. Sprawdzą się te świeże, jak i suszone. Polecamy wybrać bazylię, oregano, tymianek, a także majeranek. Z ziół możemy przygotować własną mieszankę. Wystarczy je zasuszyć i wymieszać. Odpowiednio przechowywane nadają się do stosowania przez kilka miesięcy. Taki zestaw ziół możemy stosować również do sałatek.

Przyprawy orientalne

Jeśli chcemy, by potrawy z grilla nie były nudne, możemy poeksperymentować z orientalnymi przyprawami. Do mięs i ryb wybierzmy koniecznie curry i kurkumę. Możemy zastosować również mieszankę, którą przygotujemy samodzielnie w domu. Wystarczy połączyć ze sobą kmin rzymski, szafran, chili i kolendrę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama