Reklama

Jak zrobić sos serowy do makaronu?

Zapieczony z dużą ilością sosu serowego makaron poprawi nam nastrój i zapewni uczucie sytości na długi czas. Choć to posiłek wysokokaloryczny, raz na jakiś czas warto sobie pozwolić na taki obiad. W dodatku to danie uwielbiają najmłodsi domownicy. Jak zrobić idealny sos serowy do makaronu?

Jaki ser wykorzystać do dania?

Makaron z żółtym serem szczególnie pokochali Amerykanie, ale ich mac and cheese jest daniem, które zasmakuje niemal każdemu. Jeśli chcemy przygotować tę potrawę w klasycznym wydaniu, powinniśmy użyć sera cheddar lub gruyère - obydwa produkowane są z krowiego mleka. Ten pierwszy pochodzi z Anglii i jest niezwykle popularny na Wyspach. W smaku jest lekko słony i ostry. Należy do serów twardych i dojrzewających, łatwo się kruszy, ale pod wpływem wysokiej temperatury, robi się idealnie lejący. Z kolei ojczyzną sera gruyère jest Szwajcaria. Podobnie jak cheddar ten ser również jest twardy, dojrzewający i podpuszczkowy. Ma lekko orzechową nutę i jest łagodniejszy w smaku niż angielski ser. Dzięki niskiej zawartości soli ser doskonale się topi, dlatego on również doskonale pasuje do sosów. Z serów często spotykanych w naszych sklepach świetnie topi się także gouda, pamiętajmy jednak, by przy miłośnikach kuchni amerykańskiej nie nazywać makarony z goudą mianem mac and cheese!

Przygotowanie sosu

Niezależnie od tego, który ser wybierzemy do dania, przyrządzamy je w taki sam sposób. Najpierw ścieramy 300 g sera na tarce o grubych oczkach. Następnie przygotowujemy zasmażkę. Rozpuszczamy na niewielkim ogniu 40 g masła, stopniowo dodajemy do niego łyżkę mąki pszennej, cały czas intensywnie mieszając, by nie utworzyły się grudki. Gdy zasmażka zacznie się lekko przyrumieniać, powoli dolewamy 250 ml mleka. Najlepiej masę mieszać trzepaczką, by przybrała gładką konsystencję. Do zasmażki dolewamy kolejne 250 ml mleka. Następnym krokiem będzie redukcja sosu. Musimy doprowadzić do tego, by zgęstniał. Pamiętajmy, by przez cały czas go mieszać, dzięki temu unikniemy grudek. Od momentu zagotowania, sos mieszamy na ogniu jeszcze trzy minuty. Gdy uda nam się uzyskać pożądaną konsystencję, odstawiamy rondelek z ognia, dodajemy 200 g sera i mieszamy aż do jego całkowitego roztopienia. Doprawiamy dużą ilością świeżo zmienionego pieprzu, dodajemy granulowany czosnek, łyżeczkę musztardy Dijon i sporą szczyptę gałki muszkatołowej. Możemy także dorzucić posiekany rozmaryn i posolić do smaku, pamiętajmy jednak, że sery już same w sobie są lekko słone (szczególnie cheddar). 


Przygotowanie makaronu

Pozostało nam teraz połączenie sosu serowego z makaronem. Najlepiej użyć do tego dania kolanek, ale możemy również sięgnąć po wstążki czy tagliatelle. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, którą znajdziemy na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odcedzamy wodę, polewamy go sosem i mieszamy. Danie będzie jednak smakowało jeszcze lepiej, gdy zostanie zapieczone. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przekładamy makaron z sosem do naczynia żaroodpornego, a następnie posypujemy danie pozostałą częścią sera. Pieczmy około 15 minut, makaron powinien zapiec się z wierzchu.

Do tego dania możemy dodać dowolne składniki. Idealnie pasować będą świeże pomidorki koktajlowe i szczypiorek. Miłośnicy ostrych smaków mogą również dodać papryczki jalapeno lub sos tabasco. Jeśli chcemy zrobić wersję mięsną, możemy podsmażyć do dania pokrojony w kostkę boczek lub przyrządzić mieloną wołowinę. Z kolei do wersji warzywnej pasują podsmażone pieczarki z cebulą, groszek i brokuły.



INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama