Reklama

Jak zrobić roladki z cukinii z ricottą?

Szukasz niebanalnego pomysłu na codzienny obiad lub barwną i niezwykle apetyczną przekąskę na imprezę czy święta? Roladki z cukinii z ricottą to strzał w dziesiątkę! Podawać je można zarówno na ciepło, jak i na zimno, a samo przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane. Do tej pory wydawało ci się, że zrobienie jajecznicy to szczyt twoich kulinarnych możliwości? Przekonaj się, że roladki z cukinii z ricottą szybko staną się twoim popisowym daniem!

Wygląd i smak to nie wszystko

Atrakcyjna prezencja dań często jest tak samo ważna, jak ich smak. Zwłaszcza jeśli zależy ci na zorganizowaniu poczęstunku podczas ważnych okazji. Przyjęcia urządzane w domu wymagają odpowiedniej oprawy - przede wszystkim kulinarnej. Cukinia zawijana z serkiem charakterystycznym dla kulinariów Włoch spełnia wszystkie kryteria efektownej przekąski, a jednocześnie jest patentem na podanie warzyw w wyjątkowo zachęcającej formie.

Co daje połączenie cukinii i ricotty?

Choć cukinia na grządkach pojawia się latem, dostęp do niej mamy właściwie przez cały rok. Możemy się z tego wyłącznie cieszyć, ponieważ jest niskokaloryczna, do tego zawiera duże ilości witaminy C oraz K, a także potasu, magnezu i żelaza. Pomoże odkwasić organizm, wzmocnić odporność i usprawnić trawienie.

Reklama

Co w tym kontekście można powiedzieć na temat ricotty? Ma delikatny, kremowy smak oraz konsystencję. Zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż inne włoskie sery (przede wszystkim mascarpone i mozzarella), więc jest trafionym wyborem dla osób, które chcą gotować lżej, a jednocześnie trudno im zrezygnować całkowicie ze swoich ulubionych przysmaków.

Ricotta również może wspomóc odkwaszanie. Do tego jest dobrym źródłem białka, niezbędnego dla prawidłowej pracy mięśni. Zawiera wapń oraz witaminy z grupy B (zwłaszcza B2 i B12), przez co wspiera wzrok, procesy metaboliczne i przemianę materii. Czas więc sprawdzić, jak w smaczny sposób włączyć ją do menu!

Przepis na roladki z cukinii na zimno

Każda pora jest dobra na skosztowanie tego przysmaku, lecz trzeba przyznać, że jako przekąska na imprezę roladki z cukinii robią prawdziwą furorę. Do ich przygotowania potrzebujesz: dwóch długich, ale nie przerośniętych cukinii, 250 gramów ricotty, trzech listków bazylii, odrobiny oleju roślinnego, szczypty soli i pieprzu. Jeśli masz ochotę, do farszu roladek użyj także świeżego szpinaku oraz suszonych pomidorów.

Wykonanie:

  • Cukinie umyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie pokrój w cienkie plastry - możesz użyć do tego obieraczki do warzyw.
  • Rozłóż je na dużym półmisku, skrop odrobiną oleju i posyp solą. Odstaw na godzinę, by cukinia wypuściła nadmiar wody.
  • W tym czasie przygotuj farsz: ricottę wymieszaj z pieprzem i posiekaną bazylią. Dodaj również szpinak i suszone pomidory, jeśli ich używasz.
  • Plastry z cukinii osusz przy pomocy ręcznika papierowego i krótko podpiecz w piekarniku lub usmaż na patelni grillowej.
  • Po ostudzeniu na każdy warzywny plasterek nałóż farsz i zawiń w roladkę. Możesz spiąć je wykałaczką.

Jak zrobić roladki z cukinii i ricotty na ciepło?

Początek kulinarnej pracy wygląda podobnie. Cukinie należy obrać, pokroić i odstawić na godzinę. Nadzienie z ricotty tym razem przypraw suszonym tymiankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. W przepisie nadal możesz uwzględniać suszone pomidory i szpinak. Ponownie owiń porcje farszu plastrami cukinii.

Na tym nie koniec pracy! Przygotuj sos pomidorowy z passaty przyprawionej: czosnkiem, słodką i pikantną papryką, oregano, czosnkiem, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Gdy wszystkie składniki się połączą, sos wlej do naczynia żaroodpornego, a następnie ułóż w nim roladki. Piecz w 180°C przez 20 minut. Oto patent na niebanalny obiad lub gorącą kolację.

Polecamy:

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Robienie kiełbasy w domu. O czym należy pamiętać?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: roladki z cukinii | ricotta zastosowanie | dania z warzyw
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama