Reklama

Jak zrobić pasztet z soczewicy na Nowy Rok? Wyjdzie pyszny

Przepis na pasztet z soczewicy zadowoli wszystkich smakoszów, którzy są już nieco zmęczeni tradycyjnymi świątecznymi potrawami. Jest aromatyczny i cudownie wilgotny, więc posmakuje nie tylko wegetarianom! Sprawdzi się jako smaczna przekąska na sylwestra lub noworoczne spotkanie przy stole. Do tej prostej receptury wracać będziesz nie tylko od święta.

Wegetariański pasztet: Jaką soczewicę wybrać?

Czerwona, żółta, zielona, brązowa, czarna - dzięki różnym odmianom tej rośliny strączkowej na naszych talerzach może zrobić się naprawdę kolorowo! Do zrobienia pasztetu wegetariańskiego poleca się szczególnie czerwoną oraz zieloną. Trzeba jednak pamiętać o tym, że mają one nieco odmienne właściwości kulinarne. Czerwona soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania i dość szybko się rozgotowuje. Przypadnie do gustu kucharzom, którzy lubią bardziej gładką konsystencję dań. Z kolei soczewica zielona zachowuje swoją ziarnistą strukturę, więc postaw na nią, gdy zależy ci na bardziej "chrupiącym" efekcie.

Reklama

Przepis na pasztet z soczewicy: Dopasuj go do siebie!

Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że nie trzeba ściśle trzymać się jednej konkretnej receptury. Możesz modyfikować ją na bieżąco w zależności od tego, jakie produkty masz w swoich zapasach i jakie smaki cenisz najbardziej.

Bardzo popularnym rozwiązaniem jest łączenie czerwonej soczewicy ze startą marchewką. Zwartą konsystencję pasztetu z soczewicy i doskonały smak uzyskać można również poprzez dodanie batatów, selera i korzenia pietruszki. Gdy chcesz, by danie było jeszcze bardziej konkretne, wzbogacić je możesz ryżem lub kaszą jaglaną. Eksperymentuj do woli!

Jak zrobić pasztet z soczewicy?

Z przepisem poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Dzięki takim patentom łatwo będzie rozbudzić w sobie kulinarną pasję i coraz chętniej zaglądać do kuchni. Czas więc przejść od słów do czynów. Oto instrukcja krok po kroku, dzięki której wyczarujesz wyborny pasztet roślinny.

  • Soczewicę zalej ciepłą wodą w proporcji 1:2 i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Powinna całkowicie wchłonąć wodę. W przypadku soczewicy czerwonej potrwa to około 20 minut. Zaglądaj do garnka co jakiś czas - nie można dopuścić, by przypaliła się i przywarła do dna garnka!

  • Podczas gotowania przygotuj resztę warzyw (marchew, cebulę, pora, selera, korzeń pietruszki lub opcjonalnie batata): umyj, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach i podsmażaj przez 10 minut na patelni. Dla zaostrzenia smaku dodaj drobno posiekany czosnek. Jego porcję dopasuj do własnych preferencji. Mieszankę możesz doprawić szczyptą soli.

  • Ugotowaną soczewicę odcedź na sitku, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody. Połącz z resztą warzyw i wymieszaj z trzema jajkami.

  • Dodaj przyprawy. To bardzo ważny etap, ponieważ bez nich warzywna kombinacja może okazać się mdła. Nie żałuj sobie świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, sproszkowanego imbiru i curry.

  • Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja byłaby zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Jak piec pasztet z soczewicy? Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180°C i piecz przez godzinę. Danie będzie gotowe, gdy wierzch się zarumieni, a boki zaczną odstawać od brzegów formy.

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Tak przygotowane danie podawać można na ciepło i na zimno. Okaże się doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa i sałatki warzywnej. Urozmaici repertuar przekąsek na sylwestra, ale na co dzień też nie powinno brakować go w jadłospisie. Soczewica stanowi bowiem doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego. Jest skarbnicą potasu, który warunkuje prawidłową pracę serca i pomaga zapobiegać nadciśnieniu oraz rozwojowi miażdżycy.

Jedzenie soczewicy pomaga uzupełniać niedobory żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Wspiera więc procesy krwiotwórcze i leczenie anemii. Roślina zawiera także błonnik, który daje uczucie sytości. Ogranicza ochotę na podjadanie, dzięki czemu łatwiej jest wytrwać w swoich dietetycznych postanowieniach.

Polecamy:

Dziewięć przepisów na imprezowe przekąski

Jak zrobić sos żurawinowy? Do czego pasuje?

Co można mrozić?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama