Reklama

Jak zrobić olej kokosowy w domu?

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania oleju kokosowego w kuchni sprawiają, że stał się on jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych. Łagodzi stany zapalne, wzmacnia włosy, pielęgnuje skórę, pomaga w utracie zbędnych kilogramów, chroni nasze serce i wspomaga przemianę materii. Gotowy olej kokosowy jest oczywiście dostępny w sklepach, ale również dobrze można go zrobić samodzielnie w domu i dzięki temu nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale też cieszyć się doskonałym zdrowiem. Poniżej znajdziesz wskazówki, jakie składniki będą ci potrzebne, i w jaki sposób je wykorzystać.

Reklama

Składniki, których potrzebujesz do wykonania oleju kokosowego w domu

- 3 średniej wielkości kokosy

- śrubokręt

- młotek

- mikser

- gaza

- 3 miski

- sitko

- chochelka

- 3 szklanki czystej wody

- siatka

- słoik

Sposób przyrządzania oleju kokosowego w domu

1. Zacznij od usunięcia wody ze środka kokosa. Użyj w tym celu śrubokręta, wywierć nim w owocu otwór i pozwól, aby woda wypłynęła do miski. Nie wylewaj jej.

2. Za pomocą młotka solidnie uderz w kokos tak, aby pękła skorupka.

3. Używając noża oddziel skorupę od białego miąższu.

4. Cały miąższ trzeba pokroić i zmiksować, a następnie wlać wodę, którą wcześniej odsączyliśmy z kokosa. Całość należy dokładnie wymieszać.

5. Dodaj wiórki kokosowe oraz mleczko, tak, aby powstała gęsta pasta, którą należy uformować w kulkę i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Sposób przyrządzania oleju kokosowego w domu

6. Następnie umieść sitko z gazą na szklanej misce i wyciskaj mieszaninę tak, aby odseparować ciecz od wiórek.

7. Przelej odseparowany płyn do żaroodpornego naczynia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw na 48 godzin, a następnie umieść mieszaninę w lodówce na 3 do 8 godzin.

8. Olej stanie się jednolity, jednak na jego powierzchni zbierze się warstwa cieczy, którą należy delikatnie usunąć.

9.Gotowe! Olej kokosowy możesz śmiało przechowywać w słoiku przez okres nawet do dwóch lat, ponieważ dzięki wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych istnieją bardzo małe szanse, że stanie się zjełczały.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama